Cuvântul zilei, 27 noiembrie 2022

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
geonomie
imagine © Radu Borza

GEONOMÍE s. f. Totalitatea disciplinelor care studiază legile fizice în legătură cu Pământul. [Pr.: ge-o-] – Din fr. géonomie.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 27 noiembrie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2021: pocit

În 2005, profesorul francez Jean-Michel Dubernard transplantează, pentru prima dată în istorie, chipul unei persoane decedate pe o femeie desfigurată.
iconița cuvântului zilei

2020: cadril

S-a născut în 1885 Liviu Rebreanu. Printre operele sale se numără și piesa de teatru Cadrilul.
iconița cuvântului zilei

2019: distorsiune

S-a născut în 1942 James Marshall „Jimi” Hendrix, una dintre cele mai mari personalități ale hard rock-ului, considerat cel mai mare chitarist al tuturor timpurilor. Albumele sale se caracterizează printr-o sonoritate cu influențe blues, însoțite de bogate acorduri de chitară electrică, fie cu o sonoritate distorsionată, fie folosind tehnica de feedback.
iconița cuvântului zilei

2018: centezimal

S-a născut în 1701 fizicianul și astronomul suedez Anders Celsius, cel care a inventat scara termometrică centezimală care îi poartă numele.
iconița cuvântului zilei

2017: etimologism

Se naște în 1818 Aron Pumnul, cărturar român, lingvist, filolog și istoric literar, profesor al lui Mihai Eminescu și fruntaș al Revoluției de la 1848 din Transilvania. A fost adept al etimologismului.