Cuvântul zilei, 27 noiembrie 2022

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
geonomie
imagine © Radu Borza

GEONOMIE s. f. Totalitatea disciplinelor care studiază legile fizice în legătură cu Pământul. [Pr.: ge-o-] – Din fr. géonomie.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 27 noiembrie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: afront

În anul 1877 pictorul american James McNeill Whistler câștigă procesul contra criticului de artă John Ruskin, pe care îl acuzase de jignire și calomnie. Ruskin afirmase într-un articol, referindu-se la tabloul lui Whistler „Nocturnă în negru și auriu – Ploaie de artificii”, că artistul nu s-a mulțumit numai să arunce un vas de vopsele în fața publicului, dar ar mai fi avut și impertinența să pretindă pentru aceasta suma de două sute de guinee.
iconița cuvântului zilei

2021: pocit

În 2005, profesorul francez Jean-Michel Dubernard transplantează, pentru prima dată în istorie, chipul unei persoane decedate pe o femeie desfigurată.
iconița cuvântului zilei

2020: cadril

S-a născut în 1885 Liviu Rebreanu. Printre operele sale se numără și piesa de teatru Cadrilul.
iconița cuvântului zilei

2019: distorsiune

S-a născut în 1942 James Marshall „Jimi” Hendrix, una dintre cele mai mari personalități ale hard rock-ului, considerat cel mai mare chitarist al tuturor timpurilor. Albumele sale se caracterizează printr-o sonoritate cu influențe blues, însoțite de bogate acorduri de chitară electrică, fie cu o sonoritate distorsionată, fie folosind tehnica de feedback.
iconița cuvântului zilei

2018: centezimal

S-a născut în 1701 fizicianul și astronomul suedez Anders Celsius, cel care a inventat scara termometrică centezimală care îi poartă numele.