Cuvântul zilei, 24 decembrie 2021

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
anastigmatic
© imagine Ștefania

ANASTIGMATIC, -Ă, anastigmatici, -ce, adj. (Despre un sistem de lentile) La care s-au corectat ori s-au înlăturat efectele astigmatismului; anastigmat. – Din fr. anastigmatique.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 24 decembrie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: trufa

În 1786 s-a născut Gregor MacGregor, soldat, mercenar, aventurier și escroc scoțian. E autorul uneia dintre cele mai mari înșelăciuni din istorie: a vândut terenuri într-o țară imaginară, Poyais. A inventat un steag, o monedă, un imn și mult pământ fertil. La locul indicat, migranții au găsit un pustiu cu câteva colibe. Mulți au murit din cauza căldurii, a umidității, a foamei și a malariei.
iconița cuvântului zilei

2022: deroga

S-a născut în 1922 actrița americană Ava Gardner. Printre rolurile sale se numără și cel din filmul Permis pentru crimă.
iconița cuvântului zilei

2020: impulsie

S-a născut în 1905 Howard Hughes Jr., aviator, inginer, industriaș, producător și regizor de film, filantrop american și unul dintre cei mai bogați oameni din lume. Hughes a fost unul dintre cei mai influenți aviatori din istorie. El este amintit și pentru stilul de viață excentric și izolat, datorat tulburării sale obsesiv-compulsive.
iconița cuvântului zilei

2019: rancoare

În 1865 șase veterani sudiști ai războiului de secesiune au pus bazele organizației extremiste Ku Klux Klan.
iconița cuvântului zilei

2018: joule

S-a născut în 1818 fizicianul englez James Joule. Datorită importantelor sale contribuții din fizică, unitatea de măsură a energiei a fost numită în onoarea sa.