Cuvântul zilei, 24 decembrie 2023

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
trufa
© imagine Ștefania

TRUFA vb. tr. 1. a garnisi cu trufe (2). 2. (fam.) a împăna, a umple (cu). 3. a înșela, a duce de nas; a escroca. (< fr. truffer)

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 24 decembrie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2022: deroga

S-a născut în 1922 actrița americană Ava Gardner. Printre rolurile sale se numără și cel din filmul Permis pentru crimă.
iconița cuvântului zilei

2021: anastigmatic

Astăzi se lansează (sperăm!) telescopul spațial James Webb, după 14 ani de întîrzieri și depășiri de costuri. Telescopul folosește un sistem anastigmatic pentru a corecta aberațiile optice în lentila sa compusă cu diametrul de 6,5 metri.
iconița cuvântului zilei

2020: impulsie

S-a născut în 1905 Howard Hughes Jr., aviator, inginer, industriaș, producător și regizor de film, filantrop american și unul dintre cei mai bogați oameni din lume. Hughes a fost unul dintre cei mai influenți aviatori din istorie. El este amintit și pentru stilul de viață excentric și izolat, datorat tulburării sale obsesiv-compulsive.
iconița cuvântului zilei

2019: rancoare

În 1865 șase veterani sudiști ai războiului de secesiune au pus bazele organizației extremiste Ku Klux Klan.
iconița cuvântului zilei

2018: joule

S-a născut în 1818 fizicianul englez James Joule. Datorită importantelor sale contribuții din fizică, unitatea de măsură a energiei a fost numită în onoarea sa.