Cuvântul zilei, 24 decembrie 2020

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
impulsie
© imagine Ștefania

IMPULSIE, impulsii, s. f. 1. Tendință, pornire spontană, involuntară, adesea cu caracter imperios, provocată de un factor psihologic, emoțional. ♦ (Med.) Forță irezistibilă, nesupusă controlului voinței, care îi determină pe unii bolnavi mintal la efectuarea unei acțiuni violente, periculoase pentru ei sau pentru persoanele din jur, ori la exprimarea unor cuvinte adeseori imorale sau injurioase. 2. Mișcare imprimată unui corp de o forță exterioară. 3. Impuls (3). [Var.: (rar) impulsiune s. f.] – Din fr. impulsion, lat. impulsio, -onis.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 24 decembrie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: trufa

În 1786 s-a născut Gregor MacGregor, soldat, mercenar, aventurier și escroc scoțian. E autorul uneia dintre cele mai mari înșelăciuni din istorie: a vândut terenuri într-o țară imaginară, Poyais. A inventat un steag, o monedă, un imn și mult pământ fertil. La locul indicat, migranții au găsit un pustiu cu câteva colibe. Mulți au murit din cauza căldurii, a umidității, a foamei și a malariei.
iconița cuvântului zilei

2022: deroga

S-a născut în 1922 actrița americană Ava Gardner. Printre rolurile sale se numără și cel din filmul Permis pentru crimă.
iconița cuvântului zilei

2021: anastigmatic

Astăzi se lansează (sperăm!) telescopul spațial James Webb, după 14 ani de întîrzieri și depășiri de costuri. Telescopul folosește un sistem anastigmatic pentru a corecta aberațiile optice în lentila sa compusă cu diametrul de 6,5 metri.
iconița cuvântului zilei

2019: rancoare

În 1865 șase veterani sudiști ai războiului de secesiune au pus bazele organizației extremiste Ku Klux Klan.
iconița cuvântului zilei

2018: joule

S-a născut în 1818 fizicianul englez James Joule. Datorită importantelor sale contribuții din fizică, unitatea de măsură a energiei a fost numită în onoarea sa.