Cuvântul zilei, 23 decembrie 2020

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
demarcație
© imagine Ștefania

DEMARCAȚIE, demarcații, s. f. Delimitare, despărțire, separare. ♦ Operație prin care se stabilește frontiera dintre două state sau linia despărțitoare dintre două suprafețe de teren. ◊ Linie de demarcație = linie care desparte două țări sau două suprafețe de teren. [Var.: demarcațiune s. f.] – Din fr. démarcation.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 23 decembrie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: perpetua

S-a născut în 1896 Giuseppe Tomasi di Lampedusa, scriitor sicilian faimos datorită singurului său roman intitulat Ghepardul, din care este extrasă replica devenită celebră: „Dacă vrem ca totul să rămână așa cum este, totul trebuie să se schimbe” (în italiană „Se vogliamo che tutto resti com’è, bisogna che tutto cambi”), aluzie la faptul că sprijinind schimbarea politică cineva își poate menține statutul și privilegiile.
iconița cuvântului zilei

2022: consunant

În 2016, zborul 209 al companiei Afriqiyah Airways a fost deturnat pe aeroportul din Malta de către pirați ai aerului. Printr-o curioasă coincidență, aeroportul găzduia în acea zi filmările pentru filmul Entebbe consacrat operațiunii de deturnare și salvare a unui zbor Air France din 1976. În film au fost incluse imagini de la evacuarea reală a zborului 209.
iconița cuvântului zilei

2021: mirean

Astăzi sărbătorim Festivus! Este momentul să ne umplem de spiritul sărbătorilor, să facem donații la The Human Fund și să ne vărsăm năduful pe comesenii noștri. Festivus este bazat pe fapte reale, ca toate celelalte sărbători din această perioadă.
iconița cuvântului zilei

2019: surescitat

În 1888, după o ceartă cu Paul Gauguin, pictorul olandez Vincent van Gogh, într-unul din momentele sale de rătăcire, își taie o parte din urechea stângă.
iconița cuvântului zilei

2018: egumen

S-a născut în 1909 Ileana, Principesă a României, fiica regelui Ferdinand și a reginei Maria. În ultimii ani de viață principesa s-a călugărit devenind stareța mănăstirii cu hramul „Schimbarea la față” din Ellwood City, Pennsylvania, până la moartea sa în 1991.