Cuvântul zilei, 14 mai 2020

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
guarani
imagine © Andrea Homorodean

GUARANI, (1, 3) guarani, s. m., s. f., adj. invar. 1. S. m. și f. Populație indiană din Paraguay și Bolivia; (și la sg.) persoană care face parte din această populație. 2. Adj. invar. Care aparține guaranilor (1), referitor la guarani. ♦ (Substantivat, f.) Limbă amerindiană vorbită în Brazilia, Argentina, Bolivia și Paraguay, unde este și limbă oficială alături de spaniolă. 3. S. m. Monedă în Paraguay. – Din fr. Guarani.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 14 mai în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: cremă

Ziua de cinstire a martirilor din închisorile comuniste în România. În noaptea dintre 14 și 15 mai 1948 au fost arestați aproximativ 10.000 de intelectuali: membri ai partidelor politice și ai fostei clase conducătoare, oameni de cultură, studenți, preoți, țărani. Iar acesta nu a fost decât începutul...
iconița cuvântului zilei

2022: ocarnic

S-a născut în 1969 actrița australiană Cate Blanchett, câștigătoare a numeroase premii, printre care două Oscaruri. Unul dintre filmele sale este Jurnalul unui scandal, în care joacă rolul unei profesoare acuzate că ar avea o relație cu un elev.
iconița cuvântului zilei

2021: imperisabil

S-a născut în 1952 regizorul american Robert Zemeckis, câștigător al premiului Oscar pentru filmul Forrest Gump, cunoscut și pentru seria de filme Înapoi în viitor. Printre filmele sale se numără și Tinerețe veșnică.
iconița cuvântului zilei

2019: kibbutz

În 1948 evreii din Palestina își declară independența, formând statul Israel.
iconița cuvântului zilei

2018: ininteligibil

S-a născut în 1971 regizoarea americană Sofia Coppola. „Rătăciți printre cuvinte” (în engleză „Lost in translation”) este cel mai cunoscut film al său, povestea a două personaje care se întâlnesc din întâmplare și explorează orașul Tokyo.