Cuvântul zilei, 23 februarie 2020

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
opus
© imagine Ștefania

OPUS1, opusuri, s. n. (Muz.) Indicație folosită pentru numerotarea lucrărilor unui compozitor. ♦ Piesă muzicală a unui compozitor care poartă această indicație. [Abr.: op] – Din fr. opus, germ. Opus.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 23 februarie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2024: hidrografie

Ziua Hidrografului Militar în România.
iconița cuvântului zilei

2023: puitor

Data de 23 februarie 1455 este considerată în mod tradițional ziua în care Johannes Gutenberg a finalizat Biblia latină cu patruzeci și două de rânduri (B42), prima carte tipărită în Europa cu ajutorul caracterelor mobile.
iconița cuvântului zilei

2022: entelehie

În 1850 s-a născut César Ritz, hotelier și antreprenor elvețian, primul care a dezvoltat piața hotelieră de lux. Și-a pus amprenta în istoria industriei hoteliere atât de mult încât în ​​engleză cuvântul „ritzy” a devenit un adjectiv care desemnează eleganța supremă.
iconița cuvântului zilei

2021: mendicitate

S-a născut în 1938 regizorul ceh Jiří Menzel, câștigător al Premiului Oscar. Printre filmele sale se numără și Opera cerșetorilor.
iconița cuvântului zilei

2019: catigorie

În 1898 romancierul francez Émile Zola a fost găsit vinovat de calomnie și a fost condamnat la închisoare pentru că a scris celebra sa scrisoare J’accuse, acuzând guvernul de anti-semitism și de faptul că l-a încarcerat fără temei pe căpitanul Alfred Dreyfus.