Cuvântul zilei, 10 decembrie 2019

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
parachinisis
© imagine Ramona

parachinisis s. v. IMBOLD. IMPULS. ÎNDEMN. PORNIRE. STIMUL. STIMULENT.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 10 decembrie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: reticență

S-a născut în 1830 poeta americană Emily Dickinson. Considerată excentrică de către cei apropiați, era cunoscută pentru reticența de a-și saluta oaspeții sau, mai târziu, chiar de a-și părăsi dormitorul. Cele mai multe dintre prieteniile ei s-au bazat în întregime pe corespondență.
iconița cuvântului zilei

2022: deziderat

În 1948, ONU adoptă Declarația universală a drepturilor Omului.
iconița cuvântului zilei

2021: osman

În 1877 forțele aliate ruso-române au cucerit orașul bulgar Plevna (Pleven) după un asediu de cinci luni. A fost o victorie decisivă în Războiul ruso-turc (cunoscut la noi ca Războiul de Independență).
iconița cuvântului zilei

2020: recuza

În 1520 Martin Luther a ars în public o copie a bulei papale în care era amenințat cu excomunicarea în cazul în care nu își retractează învățăturile.
iconița cuvântului zilei

2018: introversiune

S-a născut în 1830 poeta americană Emily Dickinson. Și-a trăit mare parte din viață complet izolată de lumea exterioară, refuzând spre sfârșitul vieții să-și părăsească camera și preferând să comunice cu prietenii și familia prin scrisori.