Cuvântul zilei, 18 august 2019

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
cacealma
© imagine Addell Design

CACEALMA, cacealmale, s. f. (La jocul de cărți) Inducere în eroare a adversarului, dându-i impresia că ai cărți mai bune decât ale lui. ♦ P. gener. Păcăleală, înșelăciune. – Din tc. kaçırma.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 18 august în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: omilie

În 1520 Martin Luther publica faimosul pamflet Către nobilimea creștină de națiune germană despre îmbunătățirea stării creștine, unul dintre textele care au dus la nașterea Bisericii Evanghelice-Luterane.
iconița cuvântului zilei

2022: boroboață

În 1969 se termina Festivalul de la Woodstock. Neil Young și Jimi Hendrix ajunseseră acolo într-o mașină furată. Avionul lor aterizase pe un aeroport greșit și, negăsind altă cale, avocatul care îi însoțea a forțat ușa unei camionete și a furat vehiculul pentru a-i duce la locul concertului.
iconița cuvântului zilei

2021: pertracta

În 1933 s-a născut Roman Polanski, renumit regizor și scenarist franco-polonez. Fuge de justiția americană, acuzat de viol asupra unei minore de 13 ani. Nu poate circula liber decât în ​​Franța, Polonia și Elveția fără teama de a fi extrădat. Acest scandal a dat naștere la dezbateri publice care se reduc la întrebarea: poate fi separat artistul și omul de opera sa?
iconița cuvântului zilei

2020: bumbăci

S-a născut în 1969 actorul american Edward Norton. Printre rolurile sale se numără și cel din filmul Fight Club – Sala de lupte.
iconița cuvântului zilei

2018: eutanasie

În 1939 în Germania, moașele și medicii obstetricieni sunt încurajați să raporteze nou-născuții cu handicap, fiind demarat programul de eutanasiere nazist. În 1941 ca urmare a protestelor Adolf Hitler ordonă încetarea uciderii sistematice a bolnavilor mintal și a handicapaților.