Cuvântul zilei, 18 august 2022

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
boroboață
© imagine Addell Design

BOROBOAȚĂ, boroboațe, s. f. (Fam.) Poznă, neghiobie, faptă necugetată. – Et. nec.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 18 august în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: omilie

În 1520 Martin Luther publica faimosul pamflet Către nobilimea creștină de națiune germană despre îmbunătățirea stării creștine, unul dintre textele care au dus la nașterea Bisericii Evanghelice-Luterane.
iconița cuvântului zilei

2021: pertracta

În 1933 s-a născut Roman Polanski, renumit regizor și scenarist franco-polonez. Fuge de justiția americană, acuzat de viol asupra unei minore de 13 ani. Nu poate circula liber decât în ​​Franța, Polonia și Elveția fără teama de a fi extrădat. Acest scandal a dat naștere la dezbateri publice care se reduc la întrebarea: poate fi separat artistul și omul de opera sa?
iconița cuvântului zilei

2020: bumbăci

S-a născut în 1969 actorul american Edward Norton. Printre rolurile sale se numără și cel din filmul Fight Club – Sala de lupte.
iconița cuvântului zilei

2019: cacealma

S-a născut în 1936 actorul american Robert Redford. Unul dintre filmele sale de succes se intitulează Cacealmaua
iconița cuvântului zilei

2018: eutanasie

În 1939 în Germania, moașele și medicii obstetricieni sunt încurajați să raporteze nou-născuții cu handicap, fiind demarat programul de eutanasiere nazist. În 1941 ca urmare a protestelor Adolf Hitler ordonă încetarea uciderii sistematice a bolnavilor mintal și a handicapaților.