Cuvântul zilei, 27 mai 2019

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
antierou
© imagine Ancuța Costandache

ANTIERÓU s. m. personaj negativ al unei opere literare; erou negativ. (< fr. antihéros)

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 27 mai în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: fotosculptură

În 1830 s-a născut François Willème, pictor, fotograf și sculptor francez, inventator al fotosculpturii.
iconița cuvântului zilei

2022: anemometrie

În 1910 s-a născut Karl Schlör, inginer german, cel care a dezvoltat în anii 1930 Schlörwagen, cea mai aerodinamică mașină din toate timpurile.
iconița cuvântului zilei

2021: exordiu

S-a născut in 1332 Ibn Khaldun, istoric, filozof și politician arab al secolului al XIV-lea, născut în Tunisia. Este considerat fondatorul sociologiei și istoriografiei și unul dintre cei mai mari scriitori ai lumii islamice din Evul Mediu. Cea mai cunoscută lucrare a sa este Prolegomena (Introducere), o istorie universală a imperiilor.
iconița cuvântului zilei

2020: habeas corpus

În 1679 este votată în Parlamentul englez „Legea Habeas Corpus” privind garantarea libertății individuale. Legea era menită să îngrădească arestările și reținerea arbitrară a persoanei.
iconița cuvântului zilei

2018: abrutiza

În 2007 filmul 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile al lui Cristian Mungiu a câștigat, pentru prima dată în istoria cinematografului românesc, premiul Palme d’Or al Festivalului de la Cannes. Acțiunea filmului este plasată în ultimii ani ai regimului Ceaușescu.