Cuvântul zilei, 28 mai 2019

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
prototip
© imagine Ancuța Costandache

PROTOTIP, prototipuri, s. n. 1. Model care reprezintă tipul original după care se efectuează sau se realizează ceva; prim exemplar de probă dintr-un lot de piese, de mașini etc. care urmează să se execute în serie. 2. Exemplar ilustrativ, model (desăvârșit), tip. – Din fr. prototype.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 28 mai în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: whig

În 1759 s-a născut William Pitt cel Tânăr, om de stat britanic, cel mai tânăr prim-ministru al Marii Britanii, ales la vârsta de 24 de ani. Pitt, deși deseori numit tory, se considera un whig independent și, în general, se opunea dezvoltării unui sistem politic de partid.
iconița cuvântului zilei

2022: punițiune

S-a născut în 1985 actrița engleză Carey Mulligan. În anul 2021 a primit a doua nominalizare la premiile Oscar pentru rolul unei tinere care se răzbună pe cei responsabili de moartea prietenei sale (Promising Young Woman).
iconița cuvântului zilei

2021: menarhă

Ziua mondială a igienei menstruale
iconița cuvântului zilei

2020: augura

În 585 î.H., în timp ce Aliattes al II-lea se luptă cu Cyaxares în Bătălia de la Halys, are loc o eclipsă solară, prezisă cu precizie de filosoful grec Thales din Milet. Potrivit lui Herodot, apariția eclipsei a fost interpretată ca un semn, lupta s-a oprit imediat și a fost încheiat un armistițiu.
iconița cuvântului zilei

2018: locomoție

S-a născut în 1968 cântăreața australiană Kylie Minogue. Unul dintre cele mai cunoscute cântece ale ei se intitulează „Locomotion”.