Cuvântul zilei, 3 februarie 2018

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
hedonism
imagine © Andrea Homorodean

HEDONISM s. n. Concepție care proclamă plăcerea drept binele suprem, iar dorința de a o obține, principiu al comportamentului; cultul plăcerii. – Din fr. hédonisme.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 3 februarie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2024: omisiune

În 1957 poetul Ștefan Augustin Doinaș a fost arestat și condamnat de regimul comunist la doi ani de închisoare sub acuzația de omisiune de denunț, pentru că nu și-a denunțat un coleg de la revista Teatru care vorbise despre extinderea revoluției ungare din 1956 și în România.
iconița cuvântului zilei

2023: calicie

În 1909 s-a născut Simone Weil, scriitoare franceză. A încercat să înțeleagă condiția clasei muncitoare atât prin scrierile sale, cât și prin experiența concretă a muncii într-un mediu industrial și agricol. O constantă în textele și acțiunile sale a fost apropierea față de cei nenorociți și marginalizați.
iconița cuvântului zilei

2022: batologie

În 1874 s-a născut Gertrude Stein, poetă americană. Versul „Rose is a rose is a rose is a rose” din poemul Sacred Emily, a fost citat, transformat, parodiat de multe ori. A devenit simbolul repetiției în avangardă.
iconița cuvântului zilei

2021: cazeină

În 1815 a fost fondată în Elveția prima fabrică pentru producția de brânză, în vederea comercializării.
iconița cuvântului zilei

2020: intertextualitate

S-a născut în 1947 scriitorul american Paul Auster, reprezentant al postmodernismului. În limba română i-au apărut multe romane printre care Trilogia new-yorkeză, Cartea iluziilor, Tombuctu Leviatan și Cartea iluziilor. Intertextualitatea este una dintre temele sale recurente.