Cuvântul zilei, 2 decembrie 2017

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
bonapartism
imagine © Andrea Homorodean

BONAPARTISM s. n. 1. Sistem de guvernare în care puterea a fost deținută de dinastia fondată de Napoleon Bonaparte. 2. Atașament față de bonapartism (1) sau față de conducerea lui Napoleon Bonaparte. – Din fr. bonapartisme.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 2 decembrie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: mitră

În 1805, la un an de la încoronare, împăratul Napoleon I a obținut cea mai mare victorie a sa, la Austerlitz.
iconița cuvântului zilei

2022: epitropie

S-a născut în 1981 cântăreața americană Britney Spears. În 2008, după o divorțul de Kevin Federline și pierderea custodiei celor doi copii, cântăreața a suferit o cădere nervoasă și a fost internată fiind ulterior plasată sub tutela tatălui său. Britney a reușit să iasă de sub tutelă abia treisprezece ani mai târziu.
iconița cuvântului zilei

2021: servitute

Ziua internațională pentru abolirea sclaviei (ONU)
iconița cuvântului zilei

2020: turment

S-a născut în 1958 scriitorul american George Saunders. Romanul său Lincoln între vieți (în engleză Lincoln in the Bardo) a câștigat prestigiosul premiu literar Man Booker în anul 2017. Romanul vorbește despre durerea suferită de Abraham Lincoln după moartea fiului său în vârstă de 11 ani.
iconița cuvântului zilei

2019: pointillism

S-a născut în 1859 Georges Seurat, pictor francez neoimpresionist, creator și teoretician împreună cu Paul Signac al pointillismului în pictură.