Cuvântul zilei, 2 decembrie 2023

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
mitră
imagine © Andrea Homorodean

MITRĂ1, mitre, s. f. 1. Acoperământ al capului de formă sferică sau conică, uneori bogat ornamentat, purtat mai ales de arhierei în timpul slujbei religioase. ♦ Coroană purtată de regi, de împărați etc. 2. Acoperământ al capului de formă specială la vechile popoare orientale. – Din sl. mitra, ngr. mitra.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 2 decembrie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2022: epitropie

S-a născut în 1981 cântăreața americană Britney Spears. În 2008, după o divorțul de Kevin Federline și pierderea custodiei celor doi copii, cântăreața a suferit o cădere nervoasă și a fost internată fiind ulterior plasată sub tutela tatălui său. Britney a reușit să iasă de sub tutelă abia treisprezece ani mai târziu.
iconița cuvântului zilei

2021: servitute

Ziua internațională pentru abolirea sclaviei (ONU)
iconița cuvântului zilei

2020: turment

S-a născut în 1958 scriitorul american George Saunders. Romanul său Lincoln între vieți (în engleză Lincoln in the Bardo) a câștigat prestigiosul premiu literar Man Booker în anul 2017. Romanul vorbește despre durerea suferită de Abraham Lincoln după moartea fiului său în vârstă de 11 ani.
iconița cuvântului zilei

2019: pointillism

S-a născut în 1859 Georges Seurat, pictor francez neoimpresionist, creator și teoretician împreună cu Paul Signac al pointillismului în pictură.
iconița cuvântului zilei

2018: cabaletă

În 1989 în cadrul întâlnirii la nivel înalt de la Malta dintre George Bush, președintele SUA, și Mihail Gorbaciov, președinte URSS cei doi lideri declară că războiul rece s–a încheiat.