Cuvântul zilei, 3 februarie 2016

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
tavernă
imagine © Andrea Homorodean

TAVERNĂ, taverne, s. f. Cîrciumă sărăcăcioasă, murdară și întunecoasă (instalată de obicei la subsol). Pe vremea țarilor, Moscova era un oraș al palatelor somptuoase și al azilurilor de noapte, al saloanelor și al tavernelor. STANCU, U.R.S.S. 96. Tocmai în capătul portului, lîngă depozitele de cărbuni, era o cîrciumă veche, o tavernă joasă în care intrai scoborînd patru trepte de piatră. BART, E. 320. Pe bănci de lemn, în scunda tavernă mohorîtă, Unde pătrunde ziua printre ferești murdare. EMINESCU, O. I 56.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 3 februarie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2024: omisiune

În 1957 poetul Ștefan Augustin Doinaș a fost arestat și condamnat de regimul comunist la doi ani de închisoare sub acuzația de omisiune de denunț, pentru că nu și-a denunțat un coleg de la revista Teatru care vorbise despre extinderea revoluției ungare din 1956 și în România.
iconița cuvântului zilei

2023: calicie

În 1909 s-a născut Simone Weil, scriitoare franceză. A încercat să înțeleagă condiția clasei muncitoare atât prin scrierile sale, cât și prin experiența concretă a muncii într-un mediu industrial și agricol. O constantă în textele și acțiunile sale a fost apropierea față de cei nenorociți și marginalizați.
iconița cuvântului zilei

2022: batologie

În 1874 s-a născut Gertrude Stein, poetă americană. Versul „Rose is a rose is a rose is a rose” din poemul Sacred Emily, a fost citat, transformat, parodiat de multe ori. A devenit simbolul repetiției în avangardă.
iconița cuvântului zilei

2021: cazeină

În 1815 a fost fondată în Elveția prima fabrică pentru producția de brânză, în vederea comercializării.
iconița cuvântului zilei

2020: intertextualitate

S-a născut în 1947 scriitorul american Paul Auster, reprezentant al postmodernismului. În limba română i-au apărut multe romane printre care Trilogia new-yorkeză, Cartea iluziilor, Tombuctu Leviatan și Cartea iluziilor. Intertextualitatea este una dintre temele sale recurente.