9 definiții conțin toate cuvintele căutate
PERSONA NON GRATA subst. Diplomat devenit indezirabil pentru guvernul țării pe lângă care a fost acreditat. p. gener. persoană indezirabilă. [Pr.: persona non grata] – Loc. lat.
persona non grata loc. lat.
- sursa: Ortografic (2002)
- adăugată de siveco
- acțiuni
PERSONA GRATA s.f. Persoană agreată de un guvern pe lîngă care este acreditată diplomatic. ◊ Persona non grata = diplomat a cărui rechemare este cerută de guvernul țării pe lîngă care este acreditat. [< lat. persona (non) grata – persoană (ne)agreată].
- sursa: DN (1986)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
PERSONA GRATA loc. s. persoană agreată de un guvern pe lângă care este acreditată diplomatic. ♦ ~ non grata = diplomat devenit indezirabil pentru guvernul țării pe lângă care a fost acreditat. (< lat. persona (non) grata, persoană (ne)agreată)
- sursa: MDN '00 (2000)
- adăugată de raduborza
- acțiuni
persona non grata (lat.) loc. s. f., pl. personae non gratae [ae pron. e]
- sursa: DOOM 2 (2005)
- adăugată de gall
- acțiuni
PERSONA NON GRATA, personae non gratae, loc. s. f. Denumire folosită pentru a desemna un reprezentant diplomatic despre care statul în care a fost acreditat declară că trebuie să-și înceteze activitatea pe teritoriul respectiv; p. gener. persoană indezirabilă. – Loc. lat.
- sursa: DEX '09 (2009)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
persona non grata sf [At: DEX2 / Pl: ~ne ~te / E: lat persona non grata] 1 Diplomat devenit indezirabil pentru guvernul țării pe lângă care a fost acreditat. 2 (Pgn) Persoană indezirabilă.
- sursa: MDA2 (2010)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
persona non grata (lat.) loc. s. f., pl. personae non gratae [ae pron. e]
- sursa: DOOM 3 (2021)
- adăugată de gall
- acțiuni
Persona grata (sau: non grata) (lat. „Persoană dorită”, sau „nedorită”) – Expresie prin care se arată că reprezentantul diplomatic al unei țări străine este acceptat pentru acreditarea lui, sau dimpotrivă, este indezirabil. Din limbajul diplomatic formula a trecut și în vorbirea curentă pentru a desemna o persoană binevenită, simpatizată sau una nedorită.
- sursa: CECC (1968)
- adăugată de Anca Alexandru
- acțiuni