8 definiții conțin toate cuvintele căutate

pisiu, pisiuri s. n. (fam., peior.) computer personal.

LAPTOP, laptopuri, s. n. Computer personal, portabil, cu baterii sau curent electric. [Pr.: leptop] – Din engl. laptop.

PC s. 1995 Computer personal, microcomputer ◊ „Până în 1990, piața PC-urilor nu exista în România.” v. preselecție [pron. pisi] (abr. engl. din P[ersonal] C[omputer])

PERSONAL COMPUTER (P.C.) (cuv. engl.), computer digital bazat pe un microprocesor și destinat a fi folosit de o persoană în timp.

OLIVETTI, societate italiană industrială specializată în producerea de mașini de scris și aparatură electromecanică pentru contabilitate, înființată în 1908 de Camilo O. (1868-1943). În 1978 a fost cumpărată de CIR (Compania Industriali Reuniti a lui C. de Benedetti). După 1980, a devenit lider european în domeniile informaticii și biroticii. Controlată după 1995 de Omnitel, a activat în domeniul telefoniei mobile celulare. După 1997 a renunțat la sectorul computerelor personale.

laptop sn [At: DLR ms / P: leptop / Pl: ~uri / E: eg laptop] Mini-computer personal portabil, de greutate și dimensiuni reduse.

laptop [leptop] s.n. (inform.) calculator portabil, computer personal portabil.

bancă s. f. în sintagmele bancă de date, de transplantologie, de informații, de organe, de cuvinte Loc unde se centralizează și se conservă informațiile prelucrate cu ordinatorul, organe ale corpului omenesc, fișe de cuvinte etc. ◊ „Banca de transplantologie. Clădirea Institutului de biostructură al Academiei de medicină din Varșovia adăpostește Banca centrală națională de țesuturi – cea mai mare instituție de acest fel de pe continent și a doua din lume, după cea din Maryland, S.U.A. țesuturile destinate transplanturilor – grefe de oase, cartilaje, meninge, tendoane, nervi periferici, piele – sunt preparate pe baza unei tehnologii moderne.” Sc. 6 XI 77 p. 6. ◊ „Proiectul prevede ca personalul medical să aibă acces la banca de informații a unui calculator [...] prin intermediul a 80 de displayuri – echipament terminal asemănător unui ecran de televizor cu ajutorul căruia se poate dialoga cu computerul.” R.l. 14 I 78 p. 6. ◊ „[...] problema transplanturilor de organe [...] se izbește, adesea, de lipsa organelor înlocuitoare compatibile biologic cu organismul persoanelor ce ar trebui să le primească. «Băncile de organe» create în diferite țări nu fac întotdeauna față împrejurărilor.” Sc. 22 II 79 p. 5. ◊ „În 1983 existau probe multiple [de SIDA] care stăteau la dispoziția băncilor de sânge.Rev. 22 29/95 p. 16; v. și R.l. 14 I 78 p. 6; v. și telematică, teletext (după fr. banque de données, d’informations, d’organes, de motsetc.; cf. engl. data-bank; PR 1949, BD 1970, DTN 1972; DEX-S)