17 definiții conțin toate cuvintele căutate

Următoarele cuvinte au fost ignorate deoarece sunt prea comune: de

CRISTEI, cristei, s. m. Pasăre călătoare mai mare decât mierla, cu penajul brun-măsliniu-roșcat, care trăiește pe câmp și în stufărișul din apropierea bălților și care se recunoaște mai ales prin sunetele ei scârțâitoare (Crex crex). ◊ Compus: cristei-de-baltă = pasăre călătoare acvatică, cu aripi scurte, cu ciocul lung și ascuțit, cu penajul brun-măsliniu (Rallus aquaticus). [Var.: crâstel, cârstel s. m.] – Din sl. krastĕlĩ.

cristei-de-baltă s. m., art. cristeiul-de-baltă; pl. cristei-de-baltă

CRISTEI ~ m. Pasăre călătoare cu penajul brun-roșcat, brăzdat de dungi deschise, care trăiește în câmp și în stufărișul din apropierea bălților. ~-roșu. ~-de-baltă. [Var. cristel] /<sl. krastĕli

RALIDE s.n.pl. Familie de păsări terestre sau semiacvatice alergătoare de talie mică sau mijlocie, avînd ca tip cristeiul-de-baltă; (la sg.) pasăre din această familie. [Sg. ralid. / < fr. rallidés].

RALIDE s. n. pl. familie de păsări terestre sau semiacvatice alergătoare, de talie mică sau mijlocie: cristeiul-de-baltă. (< fr. rallidés)

RALIFORME s. f. pl. ordin de păsări cu penajul șters: cristeiul-de-baltă, cocorul, dropia etc. (< fr. ralliformes)

CRISTEI DE BALTĂ (< sl.) s. m. Pasăre călătoare din ordinul gruiformelor, cu viață ascunsă, mai mult nocturnă, strîns legată de mediul acvatic, bună înotătoare, de c. 28 cm, cu penaj cenușiu-brun, pătat pe spate și cu dungi brune pe flancurile cenușii-deschise, avînd ciocul mai lung decît capul (Rallus aquaticus).

cristei-de-baltă (pasăre) s. m., art. cristeiul-de-baltă; pl. cristei-de-baltă, art. cristeii-de-baltă

CRISTEI, cristei, s. m. Pasăre călătoare mai mare decât mierla, cu penajul brun-măsliniu și cu aripile roșcate, care trăiește pe câmp și în stufărișul din apropierea bălților (Crex crex). ◊ Compus: cristei-de-baltă = pasăre călătoare acvatică, cu aripi scurte, cu ciocul lung și ascuțit, cu penajul brun-măsliniu (Rallus aquaticus). [Var.: crâstel, cârstel s. m.] – Din sl. krastĕlĭ.

vâjgău sm [At: ANTIPA, P. 793 / Pl: ~ăi / E: ns cf mg vizi guvatcristei de baltă”] (Iht; reg) Avat (Aspius aspius).

cristei-de-baltă (pasăre) s. m., pl. cristei-de-baltă, art. cristeii-de-baltă

NAGÎȚ, nagîți, s. m. Pasăre de baltă de mărimea unui porumbel, cu penele albe și negre, cu un moț negru în creștet alungit și întors spre frunte (Vanellus vanellus); ciovică. Cîte un stol de nagîți se ridica la depărtări mari dintr-un smîrc. SADOVEANU, O. III 369. Se-ngîn pe luciul apei nagîții și cristeii. NECULUȚĂ, Ț. D. 73. Pe deasupra bălții nagîții se-nvîrtesc. ALECSANDRI, O. 173. ♦ Poreclă glumeață dată în special copiilor (din cauza glasului lor pițigăiat). Taci, nagîțule, nu mai striga atîta că m-ai asurzit! MARIAN, O. II 291. Auzi copil!... Coșcoge nagîț! ALECSANDRI, T. I 345.

cristei2 sm [At: LB / V: ~el / Pl: ~ / E: cf cârstei] 1 (Orn; reg) Cârstei. 2 (Îc) ~-de-baltă Pasăre migratoare acvatică, cu aripi scurte, cu cioc lung, ascuțit și cu penaj brun-măsliniu (Rallus aquaticus). 3 (Reg) Joc la priveghi nedefinit mai îndeaproape.

RALÍDE (< fr.) s. f. pl. Familie de păsări terestre sau semiacvatice, alergătoare, de talie mică sau mijlocie, cu cioc scurt, picioare relativ lungi și cu penaj întunecat (Rallidae). Puii sunt nidifugi. Trăiesc mai ales în locuri umede (ex. cârsteiul de baltă, lișița). Unele specii sunt protejate în Europa: crestețul pestriț (Porzana porzana), crestețul cenușiu (P. parva), crestețul mic (P. Pusilla), cristelul de câmp (Crex crex).

cristel (de câmp), s.m. – (ornit.) Pasăre călătoare cu penaj brun-măsliniu, care trăiește pe câmp și în stufărișul din apropierea bălților (Crex crex). Semnalizată în zona Dragomirești (Maramureșul istoric). Specie aflată pe lista roșie IUCN (Timur, 2007: 30). – Cf. cârstei, crăstei (< sl. krastělǐ) (Scriban, MDA).

CRISTEI DE CÎMP (< sl.) s. m. Pasăre călătoare din ordinul gruiformelor, de c. 36 cm, cu penajul brun-măsliniu și aripile roșcate; trăiește pe cîmp și în stufărișul din apropierea bălților (Crex crex).

cristéĭ și cristél m., pl. (vrom. crăsteĭ, d. vsl. krastelĭ). Est. O pasăre din ordinu celor cu picĭoroange, ceva maĭ mare de cît prepelița și trăitoare pin cîmpiĭ (crex pratensis). Există și o varietate de baltă. – În sud cîrsteĭ.