14 definiții pentru tender

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

TENDER, tendere, s. n. Vehicul de cale ferată, cuplat direct cu o locomotivă cu abur sau făcând corp comun cu aceasta, care servește la depozitarea și la transportul combustibilului și apei necesare funcționării locomotivei. – Din fr. tender.

TENDER, tendere, s. n. Vehicul de cale ferată, cuplat direct cu o locomotivă cu abur sau făcând corp comun cu aceasta, care servește la depozitarea și la transportul combustibilului și apei necesare funcționării locomotivei. – Din fr. tender.

tender [At: ALEXI, W. / Pl: ~e sn, ~i sm / E: fr tender, ger Tender] 1 sn Vehicul de cale ferată, atașat la locomotiva cu abur sau făcând corp comun cu aceasta, în care se depozitează și se transportă combustibilul și apa necesară pentrufuncționarea locomotivei. 2 sn (Reg) Jug la joagăr. 3 sm (Mun; dep) Tânăr care umblă fără rost.

TENDER, tendere, s. n. Vehicul de cale ferată, cuplat direct cu locomotiva unui tren și servind la transportul și depozitarea combustibilului și apei de alimentare a locomotivei.

TENDER s.n. Vagon care se atașează la o locomotivă cu aburi și în care se transportă combustibilul și apa necesară locomotivei. [< engl., fr. tender].

TENDER s. n. vagon atașat la locomotiva cu aburi în care se transportă combustibilul și apa necesară locomotivei. (< fr. tender, germ. Tender)

TENDER1 ~e n. Vagon special, atașat direct la o locomotivă cu aburi și destinat transportului de combustibil și de apă, necesare pentru alimentarea locomotivei. /<fr. tender, germ. Tender

TENDER2 ~e n. Ambarcație de dimensiuni mici, cu un singur catarg, prevăzut cu două-trei pânze anterioare, triunghiulare. /<fr. tender, germ. Tender

tender n. vagon pus îndărătul locomotivei și conținând proviziunile necesare de apă și de cărbune.

*ténder n., pl. e (fr. [d. engl.] tender). Vagon alipit locomotiveĭ destinat să ducă lemne, cărbunĭ saŭ alt combustibil și apă.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

tender (vehicul) s. n., pl. tendere

tender (vehicul) s. n., pl. tendere

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

tender (-re), s. n.1. Vehicul de cale ferată. – 2. (Arg.) Cur, bucă. Germ. Tender.

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

tender, tendere s. n. fese voluminoase.

Intrare: tender
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • tender
  • tenderul
  • tenderu‑
plural
  • tendere
  • tenderele
genitiv-dativ singular
  • tender
  • tenderului
plural
  • tendere
  • tenderelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

tender, tenderesubstantiv neutru

  • 1. Vehicul de cale ferată, cuplat direct cu o locomotivă cu abur sau făcând corp comun cu aceasta, care servește la depozitarea și la transportul combustibilului și apei necesare funcționării locomotivei. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.