13 definiții pentru pentagramă

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PENTAGRAMĂ, pentagrame, s. f. 1. Stea în cinci colțuri, semn mistic în Vechiul Orient, exprimând împreunarea lucrurilor inegale, care era emblema pitagoreicilor și căreia în superstițiile medievale i se atribuiau funcții apotropaice. 2. Denumire pentru notația muzicală care are cinci rânduri orizontale, paralele, pe care se scriu notele și pauzele muzicale. – Din fr. pentagramme.

pentagra sf [At: GORUN, F. 58 / Pl: ~me / E: fr pentagramme] 1 (Gmt) Figură plană în formă de stea cu cinci colțuri. 2 Pentagramă (1) considerată de antici ca simbol al perfecțiunii. 3 Talisman în formă de pentagramă (1).

PENTAGRAMĂ, pentagrame, s. f. Figură geometrică plană în formă de stea cu cinci colțuri, considerată de antici ca simbol al perfecțiunii și folosită adesea ca talisman. – Din fr. pentagramme.

PENTAGRAMĂ, pentagrame, s. f. Figură geometrică, în formă de stea cu cinci colțuri.

PENTAGRA s.f. Figură geometrică în formă de stea cu cinci colțuri. [< fr. pentagramme, cf. gr. pente – cinci, gramma – scriere].

PENTAGRA s. f. 1. figură simbolică în formă de stea cu cinci colțuri. 2. (muz.) portativ de cinci linii. (< fr. pentagramme, it. pentagramma)

PENTAGRAMĂ ~e f. (în antichitate) Figură în formă de stea cu cinci colțuri, folosită ca talisman. [Sil. -gra-] /<fr. pentagramme

pentagramă f. figură compusă din două triunghiuri ecvilaterale și întrecrucișate.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

pentagra (desp. -ta-gra-) s. f., g.-d. art. pentagramei; pl. pentagrame

pentagra (-ta-gra-) s. f., g.-d. art. pentagramei; pl. pentagrame

pentagra s. f. (sil. -gra-), g.-d. art. pentagramei; pl. pentagrame

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

PENTAGRÁMĂ ({s} penta- + gr. gramma „rând”) s. f. 1. Denumire pentru notația muzicală care are cinci rânduri orizontale, paralele, pe care se scriu notele și pauzele muzicale. Este utilizată din sec. 15. 2. Stea în cinci colțuri, semn mistic în Vechiul Orient, cu o simbolistică multiplă, exprimând împreunarea lucrurilor inegale; în Antichitate, a fost preluată de pitagoreici, a căror emblemă a devenit, servindu-le drept semn de recunoaștere și de integrare în grup; în superstițiile medievale, i se atribuiau funcții apotropaice.

Intrare: pentagramă
pentagramă substantiv feminin
  • silabație: pen-ta-gra-mă info
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • pentagra
  • pentagrama
plural
  • pentagrame
  • pentagramele
genitiv-dativ singular
  • pentagrame
  • pentagramei
plural
  • pentagrame
  • pentagramelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

pentagra, pentagramesubstantiv feminin

  • 1. Stea în cinci colțuri, semn mistic în Vechiul Orient, exprimând împreunarea lucrurilor inegale, care era emblema pitagoreicilor și căreia în superstițiile medievale i se atribuiau funcții apotropaice. DEX '09
    • diferențiere Figură geometrică plană în formă de stea cu cinci colțuri, considerată de antici ca simbol al perfecțiunii și folosită adesea ca talisman. DEX '98 DLRLC DN MDN '00 NODEX
  • 2. Denumire pentru notația muzicală care are cinci rânduri orizontale, paralele, pe care se scriu notele și pauzele muzicale. DEX '09 MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.