12 definiții pentru yucca

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

YUCCA s. f. (Bot.) Plantă din fam. liliacee aclimatizată în zonele temperate unde se cultivă ca plantă ornamentală. ♦ P. restr. Fibră textilă obținută din această plantă. – Din engl., fr. yucca.

yucca sfi [At: ANTONESCU, D. / S și: yuca / E: fr, eg yucca] 1 Plantă lemnoasă monocotiledonată din familia liliaceelor, cu tulpina scurtă, ramificată, cu flori albe sau roz, care se cultivă în India și America, fiind folosită în industria textilă și casnică. 2 Fibră textilă obținută din yucca (1).

yucca s.f. invar. (bot.) Plantă lemnoasă monocotiledonată din familia liliaceelor, cu tulpina scurtă, ramificată, cu frunzele lungi grupate în smocuri, cu florile mari, albe sau roz, care se cultivă în India și America, fiind folosită în industria textilă și casnică, sau, în Europa, ca plantă ornamentală. ♦ Fibră textilă obținută din această plantă. • /<engl., fr. yucca, sp. yuca.

YUCCA s. f. invar. (Bot.) Plantă liliacee din India și America. ◊ Fibră textilă obținută din această plantă. – Din engl., fr. yucca.

YUCCA s.f. (Bot.) Plantă liliacee din India și America, aclimatizată în țările temperate. ♦ Fibră textilă obținută din această plantă. [Scris și yuca. / < engl., fr. yucca, cf. fr., sp. yuca].

YUCCA s. f. inv. Plantă liliacee arborescentă din India și America, cu frunze lungi, în smocuri și flori mari, albe sau violete, aclimatizată în țările temperate ca plantă ornamentală. · Fibra textilă obținută din yucca. (din engl., fr. yucca)

YUCCA f. bot. 1) Plantă lemnoasă cu tulpină scurtă, ramificată, cu flori albe sau roz, folosită în industria textilă sau ca plantă decorativă. 2) Fibră textilă obținută din această plantă. /<engl., fr. yucca

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

YUCCA L., IUCA, fam. Liliaceae. Gen originar din America, cca 32 specii, vivace. Frunze întregi, persistente, liniar-ascuțite, pungite, lungi, pieloase, în rozetă. Flori (perigon cu 6 petale cărnoase, 6 stamine, stil gros cu 6 stigmate, ovar lunguieț) albe sau galbene, campanulate, parfumate, în panicule mari, ramificate, piramidale (cca 1 m înălțime), ramuri florifere erecte. Fruct, capsulă, semințe mari cu coajă subțire.

Intrare: yucca
substantiv feminin (F999)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • yucca
plural
genitiv-dativ singular
plural
vocativ singular
plural
substantiv feminin (F999)
Surse flexiune: DN
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • yuca
plural
genitiv-dativ singular
plural
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

yuccasubstantiv feminin invariabil

  • 1. botanică Plantă din familia liliacee aclimatizată în zonele temperate unde se cultivă ca plantă ornamentală. DEX '09 DN
    • 1.1. prin restricție Fibră textilă obținută din această plantă. DEX '09 DN
  • diferențiere Plantă liliacee arborescentă din India și America, cu frunze lungi, în smocuri și flori mari, albe sau violete, aclimatizată în țările temperate ca plantă ornamentală. MDN '00
  • diferențiere Plantă lemnoasă cu tulpină scurtă, ramificată, cu flori albe sau roz, folosită în industria textilă sau ca plantă decorativă. NODEX
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.