17 definiții pentru strepede

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

strepede sm [At: ANON. CAR. / V: (reg) strap~, ~eapăd, ~eapăț, ~reped, ~pez, ~pide, ~pizi, treped, trepid / Pl: ~ezi / E: alb shtrep] (Ent) 1 (Reg) Larvă care trăiește în brânză, în slănină, în făină, în boabele de grâu etc. Vz carete, câșiță, codaț. 2 Vierme care se dezvoltă în oțet sau în laptele înăcrit. 3 (Ban; Trs) Molie (Tinea pellionella). 4 Arahnidă care trăiește în brânză, în pastramă și în alte alimente (Tyroglyphus siro). 5 (Reg) Viermănar (Sarcophaga carnaria). 6 „Viermele din cireașă”.

STREPEDE, strepezi, s. m. 1. Numele unor larve care se găsesc în brînză (v. cîșiță), în slănină sau în grăunțele de grîu (v. gărgăriță). 2. Arahnidă care trăiește în brînză, în pastramă și în alte alimente (Tirogliphus siro).

STREPEDE ~zi m. Larvă care trăiește în unele alimente (brânză, slănină, pastramă etc.). /cf. alb. shtrep

strepede m. vierme ce se face mai ales în oțet. [Cf. albanez ȘTREP, vierme].

strépede m., pl. (cp. cu lat. tripidus, tremurător, agitat, ca répede din rápidus. Cp. și cu alb. štrep, strepede). Vest. Un fel de verme (larvă) care se face în brînză orĭ în slănină (phióphila cásei și dermestes lardarius). – În Bz. și strapézĭ (pl.): Bună-ĭ brînza cu strapizĭ: Cum mănîncĭ, și verșĭ (P. P.). Se numește și cîșiță. Cp. cu repede, s. m.

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

STREPEDE s. (ENTOM.) câșiță, (Munt.) carete, (Transilv. și Bucov.) codaț. (~ este o larvă care se dezvoltă în brânza alterată.)

STREPEDE s. (ENTOM.) cîșiță, (Munt.) carete, (Transilv. și Bucov.) codaț. (~ este o larvă care se dezvoltă în brînza alterată.)

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

strepede (-zi), s. m. – Vierme de brînză, larva de la Piophila casei. – Megl. strépii. Origine incertă. Pare un der. din lat. trĕpĭdus, cf. treapăd (Tiktin). Este de presupus că pl. strepezi ar fi dus la un sing. analogic *strepeză, de la care, prin regresiune, s-ar putea explica rezultatul din megl. și alb. štrep, considerîndu-se - drept suf. Semantic, se explică prin ideea de mîncărime sau de mișcare agitată. – Der. din sl. črŭvĭ „vierme” (Cihac, II, 373), direct sau prin intermediul alb., nu este posibilă. Cf. Byck-Graur 26; Rosetti, II, 122.

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

strepede, strepezi, s.m. – Vierme de brânză; codaț. ♦ (onom.) Strepede, Strepedea, nume de familie (34 de persoane cu aceste nume, în Maramureș, în 2007). – Cuv. autohton (Philippide, Rosetti, Russu, Brâncuș, Vraciu), cf. alb. shtrep „vierme”, cu o formă veche, reconstituită, *strepez (cu pl. strepezi), din rad. i.-e. *serp-, *srp- „a se târi” (Russu, 1970: 198); din alb. shtrep (MDA).

Intrare: strepede
substantiv masculin (M47)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • strepede
  • strepedele
plural
  • strepezi
  • strepezii
genitiv-dativ singular
  • strepede
  • strepedelui
plural
  • strepezi
  • strepezilor
vocativ singular
plural
strapede
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
streapăd
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
streapăț
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
strepez
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
strepide
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
strepizi
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

strepede, strepezisubstantiv masculin

  • 1. Numele unor larve care se găsesc în brânză, în slănină sau în grăunțele de grâu. DLRLC
  • 2. Arahnidă care trăiește în brânză, în pastramă și în alte alimente (Tirogliphus siro). DLRLC

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.