19 definiții pentru naftalină

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

NAFTALI s. f. Substanță cristalizată, lucioasă, albă, cu miros specific, extrasă din gudroanele de la distilarea uscată a cărbunilor de pământ și folosită în industria chimică, ca insecticid, la conservarea blănurilor și a materialelor textile etc. ◊ Expr. (Fam.) (Parc-ar fi) scos de la naftalină = a) se spune despre ceva învechit, demodat, desuet; b) se spune despre ceva revenit în atenție după o lungă uitare. A pune (ceva) la naftalină = a nu te mai interesa ceva; a da uitării. – Din fr. naphtaline.

naftali sfs [At: LM / V: (înv) ~lin sn / E: fr naphtaline, ger Naphtalin] 1 Substanță cristalizată de culoare albă, cu miros pătrunzător, extrasă din gudronul de huilă și folosită în industria chimică și ca insecticid, la conservarea blănurilor și a materialelor textile. 2 (Fam; îe) Parc-ar fi scos de la ~ Se spune despre ceva învechit. 3 (Fam; îae) Se spune despre ceva sau cineva revenit în atenție după o lungă uitare. 4 (Fam; îlav) Scos de la ~ Vechi. 5 (Fam; îal) Demodat. 6 (Fam; îe) A pune (ceva) la ~ A nu se mai interesa de ceva. 7 (Fam; îae) A da uitării.

NAFTALI s. f. Substanță cristalizată, lucioasă, albă, cu miros pătrunzător, extrasă din gudroanele de la distilarea uscată a cărbunilor de pământ și folosită în industria chimică, ca insecticid, la conservarea blănurilor și a materialelor textile etc. ◊ Expr. (Fam.) (Parc-ar fi) scos de la naftalină = a) se spune despre ceva învechit, demodat, desuet; b) se spune despre ceva revenit în atenție după o lungă uitare. A pune (ceva) la naftalină = a nu te mai interesa ceva; a da uitării. – Din fr. naphtaline.

NAFTALI s. f. Hidrocarbură cristalizată, lucioasă, de culoare albă, cu miros pătrunzător, extrasă din gudronul de huilă, folosită la prepararea naftolilor, a unor coloranți organici, ca insecticid (la conservarea blănurilor și a materialelor textile) etc. Un aer greu în care își dăduseră întîlnire toate miasmele, de naftalină și de violete. C. PETRESCU, C. V. 128. În ladă, miros de naftalină trezită și de tutun. BASSARABESCU, V. 44. ◊ Expr. (Familiar) (Pare-ar fi) scos de la naftalină, se zice despre o persoană despre care nu s-a mai vorbit în ultimul timp și despre care începe din nou să se vorbească. A pune la naftalină, se zice despre o persoană despre care nu se mai vorbește, care e dată uitării.

NAFTALI s.f. Hidrocarbură cristalizată cu miros caracteristic, tare, care se extrage din gudroanele de huilă și se folosește ca insecticit la protejarea stofelor, a blănurilor etc.; naftalen. [< fr. naphtaline].

NAFTALI s. f. hidrocarbură aromatică, cristalizată, cu miros caracteristic pătrunzător, prin distilarea gudroanelor de cărbune. (< fr. naphtaline)

NAFTALI f. Substanță cristalizată, albă, cu miros pătrunzător, întrebuințată ca mijloc de combatere a moliilor și ca materie primă în industria coloranților. ◊ Bun de pus la ~ care nu mai este actual. A pune la ~ a da uitării. /<fr. naphtaline

naftalină f. substanță solidă ce se găsește în gudronul de huilă și servă la prepararea colorilor anilinei.

* naftalínă f., pl. e (d. naftă; fr. naphtaline). Chim. O carbură scoasă din catranu cărbunilor de pămînt. – Naftalina arde în aer. Din ĭa se face negru de fum și alte numeroase colorĭ. Se întrebuințează contra moliilor și altor insecte și la conservarea peĭlor.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

naftali s. f., g.-d. art. naftalinei

naftali s. f., g.-d. art. naftalinei

naftali s. f., g.-d. art. naftalinei

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

NAFTALÍNĂ (< fr., germ.; {s} lat. naphta „specie de catran”) s. f. Hidrocarbură aromatică, cristalină, albă, cu miros specific, obținută din gudroanele de la distilarea uscată a cărbunilor de pământ. Sublimează la temperatura obișnuită (p. t. 80,3°C, p. f. 218°C). Se întrebuințează atât ca insecticid, cât și ca materie primă în industria coloranților etc. Sin. naftalen.

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

a fi scos de la naftalină expr. 1. a fi învechit / demodat / desuet. 2. a reveni în atenție după o lungă uitare.

a pune (ceva) la naftalină expr. 1. a nu se mai interesa (de ceva); a da uitării (ceva). 2. a pune (ceva) la păstrare, a păstra (ceva) ca rezervă.

a sta la naftalină expr. 1. (deț.) a ispăși o condamnare. 2. (mil.d. soldații în termen) a efectua serviciul militar. 3. (intl.) a se sustrage urmăririi penale, a sta ascuns. 4. a avea o perioadă de abstinență sexuală.

Intrare: naftalină
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • naftali
  • naftalina
plural
genitiv-dativ singular
  • naftaline
  • naftalinei
plural
vocativ singular
plural
naftalin
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

naftalisubstantiv feminin

  • 1. Substanță cristalizată, lucioasă, albă, cu miros specific, extrasă din gudroanele de la distilarea uscată a cărbunilor de pământ și folosită în industria chimică, ca insecticid, la conservarea blănurilor și a materialelor textile etc. DEX '09 DLRLC DN
    sinonime: naftalen
    • format_quote Un aer greu în care își dăduseră întîlnire toate miasmele, de naftalină și de violete. C. PETRESCU, C. V. 128. DLRLC
    • format_quote În ladă, miros de naftalină trezită și de tutun. BASSARABESCU, V. 44. DLRLC
    • chat_bubble (Parc-ar fi) scos de la naftalină = se spune despre ceva învechit, demodat, desuet. DEX '09 DEX '98
    • chat_bubble (Parc-ar fi) scos de la naftalină = se spune despre ceva revenit în atenție după o lungă uitare. DEX '09 DEX '98
      • chat_bubble Se zice despre o persoană despre care nu s-a mai vorbit în ultimul timp și despre care începe din nou să se vorbească. DLRLC
    • chat_bubble A pune (ceva) la naftalină = a nu te mai interesa ceva; a da uitării. DEX '09 DEX '98
      • chat_bubble Se zice despre o persoană despre care nu se mai vorbește, care e dată uitării. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.