16 definiții pentru margarină

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

MARGARINĂ, (2) margarine, s. f. 1. Produs alimentar asemănător cu untul, obținut prin emulsionarea unor grăsimi vegetale sau animale cu apă sau cu lapte smântânit. 2. Sortiment din acest compus. – Din fr. margarine.

margari sf [At: GHEȚIE, R. M. / V: (rar) margarin s / E: fr margarine, ger Margarin] Emulsie de grăsimi vegetale sau animale în lapte sau în apă, având consistența, aspectul, gustul și mirosul untului.

MARGARI s. f. Produs alimentar asemănător cu untul, obținut prin emulsionarea unor grăsimi vegetale sau animale cu apă sau cu lapte smântânit. – Din fr. margarine.

MARGARI s. f. Produs alimentar asemănător cu untul, care se obține prin emulsionarea cu zer sau cu lapte smîntînit a unor grăsimi vegetale sau animale.

MARGARI s.f. Produs alimentar preparat prin emulsionarea unor grăsimi vegetale sau animale cu zer sau cu lapte smîntînit. [< fr. margarine].

MARGARI s. f. produs alimentar asemănător cu untul, preparat prin emulsionarea unor grăsimi vegetale sau animale cu zer sau cu lapte smântânit. (< fr. margarine)

MARGARI f. Produs alimentar, asemănător cu untul, obținut dintr-un amestec de grăsimi vegetale și animale. /<fr. margarine

margarină f. 1. substanță ce se află în corpurile grase (său, grăsime, unt, uleiu); 2. unt falsificat cu această substanță.

*margarínă f., pl. e (d. margaric). Chim. Acid margaric combinat cu glicerină și care se consumă ca unt.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

margari s. f., g.-d. art. margarinei; (sorturi) pl. margarine

!margari s. f., g.-d. art. margarinei; (sorturi) pl. margarine

margari s. f., g.-d. art. margarinei

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

Dicționare neclasificate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

MARGARÍNĂ s. f. Emulsie de grăsimi (vegetale sau animale) în lapte sau în apă, avînd consistența, aspectul, gustul și mirosul untului. Cf. GHEȚIE, R. M., BARCIANU, ALEXI, W. Untul să topește la 36° și margarina la 27°. BIANU, D. S., cf. NICA, L. VAM. 149. Hrana pentru tot drumul, care a ținut o săptâmînă, a fost de 1 kg de pîine și 50 grame de margarină. CONTEMP. 1949, nr. 158, 9/6. - Și: (rar) margarín subst. BARCIANU. – Din fr. margarine. – Margarín < germ. Margarin.

Intrare: margarină
margarină substantiv feminin
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • margari
  • margarina
plural
  • margarine
  • margarinele
genitiv-dativ singular
  • margarine
  • margarinei
plural
  • margarine
  • margarinelor
vocativ singular
plural
margarin
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

margari, margarinesubstantiv feminin

  • 1. (numai) singular Produs alimentar asemănător cu untul, obținut prin emulsionarea unor grăsimi vegetale sau animale cu apă sau cu lapte smântânit. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • 2. Sortiment din acest compus. DEX '09
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.