9 definiții pentru cornacee

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CORNACEE, cornacee, s. f. (La pl.) Familie de plante lemnoase dicotiledonate, cu frunze opuse, întregi, flori gamopetale mici, galbene sau albe, grupate în umbele și fructe drupe sau bace roșii sau negre; (și la sg.) plantă care face parte din această familie. [Pr.: ce-e] – Din fr. cornacée.

cornacee sf [At: DN3 / P: ~ce-e / E: fr cornacée] 1 (Lpl) Familie de plante lemnoase dicotiledonate, cu frunze opuse, întregi, flori gamopetale mici, galbene sau albe, grupate în umbele, și fructe drape sau bace roșii ori negre. 2 (Lsg) Plantă din cornacee (1).

CORNACEE, cornacee, s. f. (La pl.) Familie de plante lemnoase dicotiledonate, cu frunze opuse, întregi, flori gamopetale mici, galbene sau albe, grupate în umbele și fructe drupe sau bace roșii sau negre; (și la sg.) plantă care face parte din această familie. [Pr.: -ce-e] – Din fr. cornacées.

CORNACEE s.f.pl. (Bot.) Familie de plante dialipetale, avînd ca tip cornul; (la sg.) plantă din această familie. [Pron. -ce-e, sg. invar. / < fr. cornacées].

CORNACEE s. f. pl. familie de plante lemnoase dialipetale: cornul, scorușul etc. (< fr. cornacées)

CORNACEE ~ f. 1) pl. Familie de plante angiosperme, răspândite în regiunile temperate și subtropicale, cu frunze opuse, flori mici, galbene sau albe, grupate în umbele, și fructe drupe, roșii sau negre. 2) Plantă din această familie. [Sil. -ce-e] /<fr. cornacées

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

cornacee s. f., art. cornaceea, g.-d. art. cornaceei; (mai frecv.) pl. cornacee

cornacee s. f., art. cornaceea, g.-d. art. cornaceei; pl. cornacee

Intrare: cornacee
substantiv feminin (F142)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • cornacee
  • cornaceea
plural
  • cornacee
  • cornaceele
genitiv-dativ singular
  • cornacee
  • cornaceei
plural
  • cornacee
  • cornaceelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

cornacee, cornaceesubstantiv feminin

  • 1. (la) plural Familie de plante lemnoase dicotiledonate, cu frunze opuse, întregi, flori gamopetale mici, galbene sau albe, grupate în umbele și fructe drupe sau bace roșii sau negre. MDA2 DEX '09 DEX '98 DN
    • 1.1. (la) singular Plantă care face parte din această familie. MDA2 DEX '09 DEX '98 DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.