10 definiții pentru centi (pref.)

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CENTI- Element de compunere care intră în denumirea submultiplilor unităților de măsură pentru a exprima a suta parte din întreg. – Din fr., it. centi-. Cf. lat. centum.

CENTI- Element de compunere care intră în denumirea submultiplilor unităților de măsură pentru a exprima a suta parte din întreg. – Din fr., it. centi-. Cf. lat. centum.

centi- [At: DN3 / V: -cent2 / E: fr it centi] Element de compunere care înseamnă „a suta parte”, folosit, mai ales, în terminologia tehnică, intrând în compunerea denumirii submultiplilor unităților de măsură.

CENTI- Element prim de compunere savantă care înseamnă „a suta parte”, folosit mai ales în terminologia tehnică. [Și -cent. / < fr., it. centi-, cf. lat. centum – sută].

CENTI-, -CENT elem. „o sută, a suta parte”. (< fr. centi-, cf. lat. centum, sută)

*cénti- (d. lat. centum, o sută), prefix care, în sistema metrică, înseamnă o unitate de o sută de orĭ maĭ mică de cît unitatea generatrice, ca centimetru, centilitru, centigram ș. a.

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

centi, (țenti), s.m. Centimetru. – Din it. centi-, cf. lat. centum „o sută” (Scriban, DEX).

CENTI- „o sută, însutit”. ◊ L. centum „o sută” > fr. centi-, it. id., engl. id. > rom. centi-.~flor (v. -flor), adj., care are o sută de flori; ~ped (v. -ped), adj., care are o sută de picioare.

Intrare: centi (pref.)
centi1 (pref.) element de compunere prefix
afix (I7)
  • centi
sufix (I7-S)
  • cent
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

centielement de compunere, prefix

  • 1. Element de compunere care intră în denumirea submultiplilor unităților de măsură pentru a exprima a suta parte din întreg. DEX '09 DEX '98 DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.