8 definiții pentru bluejeans

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

BLUEJEANS s. m. pl. Pantaloni din bumbac albastru, rezistent, cu cusăturile întărite cu tighele și ținte. [Pr.: engl. bluginz, rom. blugins. – Scris și: blue-jeans] – Din engl. blue-jeans.

blue jeans [’bludʒins] s.m. pl. Pantaloni confecționați dintr-un material special, foarte rezistent, de obicei cu buzunare la spate, constituind un element de modă tinerească. ♦ (impr.) Tip de material textil. • scris și blue-jeans. /<engl. amer. blue-jeans; cf. jean „pînză de cînepă”.

BLUE-JEANS / BLUGI [BLU-GINS] s. m. pl. pantaloni dintr-un material special foarte rezistent, cu buzunar(e) la spate, pe care sunt atașate embleme sau fraze ad-hoc, un element de modă tinerească; jeans. (< amer. blue-jeans)

blue-jeans s.m.pl. (americanism; vestim.) Pantaloni confecționați dintr-un material special foarte rezistent, la modă începând cu anii ’60, purtați la început mai ales de tineri ◊ „Parcă altfel port «blue-jeans»-ii cumpărați din banii mei, parcă altfel este micro-bicicleta pe care mi-am cumpărat-o din munca mea.” Sc.t. 23 VII 73 p. 6. ◊ „Suntem intoxicați, în schimb, cu o mulțime de contrafaceri, dintre care cele mai invadatoare par a fi nenumăratele fețe și fațete pe care le capătă blue-jeans-ii cu prescurtarea franceză «le jean».” Săpt. 26 VII 74 p. 8. ◊ „Îmbrăcați în blue-jeans, dar fără să știe englezește, stând pe la colțuri de barăci, în grupuri, vorbind în limba lor, par cu toții dezmoșteniți și declasați.” R.lit. 19 XII 74 p. 23 [pron. blugins] (din engl. americ. blue-jeans 1932; PR 1950, DHLF 1954; D. Am.; Al. Niculescu în LL 4/73 p. 78; DEX, DN3blugi)

BLUE-JEANS [pr.: blu-gins] m. Pantaloni confecționați dintr-un material special din bumbac rezistent, cu buzunarele și cusăturile întărite prin tigheluri și ținte. /Cuv. engl.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

!bluejeans (engl.) [pron. bluğinz] (desp. blue-) s. m. pl.

bluejeans (angl.) [pron. engl. bluginz / rom. blugins] (blue-jeans) s. m. pl.

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

Intrare: bluejeans
  • silabație: blue-jeans info
  • pronunție: bluğinz
substantiv masculin (M999)
Surse flexiune: DOOM 3
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
plural
  • bluejeans
genitiv-dativ singular
plural
vocativ singular
plural
substantiv masculin (M999)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
plural
  • blue-jeans
genitiv-dativ singular
plural
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

bluejeans, bluejeanssubstantiv masculin plural

  • 1. Pantaloni din bumbac albastru, rezistent, cu buzunarele și cusăturile întărite cu tighele și ținte. DEX '09 NODEX
    sinonime: blugi
  • diferențiere Pantaloni dintr-un material special foarte rezistent, cu buzunar(e) la spate, pe care sunt atașate embleme sau fraze ad-hoc, un element de modă tinerească. MDN '00
    sinonime: jeans
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.