12 definiții pentru beri-beri

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

BERI-BERI s. n. Boală din Extremul Orient datorată lipsei vitaminei B1 din organism. – Din fr. béribéri.

beri-beri sn [At: DEX2 / S: beriberi / E: fr béribéri] Boală din Extremul Orient cauzată de lipsa vitaminei B1 din organism, caracterizată prin tulburări cardiace și nervoase și apariția unor edeme.

beri-beri s.n. (med.) Boală cauzată de lipsa cronică a vitaminei B1 din organism, ca urmare a unor deprinderi alimentare (alimente sterilizate prin căldură, orez decorticat), care se manifestă prin tulburări cardiace și nervoase, paralizie musculară, astenie și care apare în special în țările din Extremul Orient. • /<fr. béribéri; cuv. cingalez repetat „slăbiciune extremă”.

BERI-BERI s. n. Boală din Extremul Orient datorată lipsei vitaminei B1 din organism. – Din fr. béribéri.

BERI-BERI s. n. Boală epidemică și endemică din unele țări exotice, cauzată de, lipsa anumitor vitamine din alimentație.

BERI-BERI s. n. Boală provocată de lipsa vitaminei B1 din organism, caracterizată prin paralizii și infiltrații de serozitate în țesuturi; apare mai ales în Japonia și Asia orientală. – Fr. béribéri.

BERI-BERI s.n. Boală cauzată de lipsa vitaminei B1 din organism, care se manifestă prin tulburări nervoase, paralizie musculară, astenie. [< fr. béribéri < cuv. cingalez].

BERI-BERI s. n. boală din Extremul Orient, datorată lipsei vitaminei B1 din organism. (< fr. béribéri)

BERI-BERI n. Boală provocată de lipsa în organism a vitaminei „B” și manifestată prin tulburări nervoase, cardiovasculare, respiratorii. /<fr. béri-béri

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Intrare: beri-beri
substantiv neutru (N70)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • beri-beri
  • beri-beriul
  • beri-beriu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • beri-beri
  • beri-beriului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

beri-berisubstantiv neutru

  • 1. Boală epidemică și endemică din Extremul Orient datorată lipsei vitaminei B1 din organism, caracterizată prin tulburări cardiace și nervoase, paralizii și infiltrații de serozitate în țesuturi. DEX '09 DEX '98 DLRLC DLRM MDA2 DN
etimologie:
  • limba franceză béribéri DEX '09 DEX '98 DLRM MDA2 DN
    • Cuvânt cingalez. DN

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.