11 definiții pentru arnăuțeasca

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ARNĂUȚESC, -EASCĂ, arnăuțești, adj., s. f. art. 1. Adj. Care aparține arnăuților, privitor la arnăuți, specific arnăuților. 2. S. f. art. Dans popular din Muntenia, jucat în trecut de arnăuți; melodie după care se execută acest dans. [Pr.: -nă-u-] – Arnăut + suf. -esc.

arnăuțesc, ~ească [At: GHEORGACHI, ap. LET. III, 315/12 / P: ~nă-u- / Pl: ~ești / E: arnăut + -esc] 1 a (Înv) Specific albanezilor. 2 a (Înv) Referitor la albanezi. 3 a (Înv) Care provine de la albanezi. 4 a (Înv) Care aparține albanezilor. 6 a (Înv) Specific amăuților (1-2). 7-8 a Referitor la arnăuți (1-2). 9-10 a Care aparține arnăuților (1-2). 11-13 av (Rar) Ca amăuții (1-3). 14 sf (Mun) Dans mai lent decât alunelul, preluat de la arnăuți (1). 15 sf (Pex) Melodie după care se execută arnăuțeasca (14).

ARNĂUT sm. 1 🌍 Albanez 2 Servitor, vizitiu, etc. îmbrăcat în haine cu colori vii (altădată se vedeau mulți asemenea servitori în casele boierești, astăzi mai rar) (🖼 222 : un ~ mustăcios intră și întinse stăpînului său un lung ciubuc (NEGR.) 3 Voluntar albanez sau de alt neam recrutat cu leafă de Domnii fanarioți; garda Curții era compusă din arnăuți îmbrăcați în dulame cu fir și purtînd pistoale, hangere: arnăuții Domnului purtau fel de fel de arme și flori în tot chipul la straie (LET.) 4 Poteraș pentru prinderea haiducilor: Arnăuții se izbea, Armele de foc scotea Și ’n Codrean le slobozea (ALECS.-P.) 5 Joc popular (SEV.) = ARNĂUȚEASCĂ 6 🚜 Grîu de primăvară (numit și grîu ~), cu bobul lungueț și în muchii, de coloare frumoasă galbenă deschisă; se seamănă mai mult prin Dobrogea; mai puțin bun pentru pîine, e mai des întrebuințat la fabricarea pastelor făinoase, macaroane, fidea, etc.: Grîu de vară ~, A dat Domnul s’a făcut (MAR.) [tc. arnaut].

ARNĂUȚESC I. adj. De Arnăut, alcătuit din Arnăuți: avea... un cuțit mare ~ pus la brîu (FIL.). II. ARNĂUȚEASCĂ sf. Joc popular, un fel de horă introdusă în epoca Fanarioților de armatele domnești și păstrată azi în popor.

ARNĂUȚESC, -EASCĂ, arnăuțești, adj., s. f. art. 1. Adj. Care aparține arnăuților, privitor la arnăuți, specific arnăuților. 2. S. f. art. Dans popular din Muntenia; melodie după care se execută acest dans. [Pr.: -nă-u-] – Arnăut + suf. -esc.

arnăuțească f. horă introdusă în epoca fanariotă de Arnăuții domnești și rămasă până azi în popor.

arnăuțésc, -eáscă adj. De Arnăuțĭ. S. f. O horă populară introdusă de Arnăuțĭ.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

arnăuțeasca (dans) (desp. -nă-u-) s. f. art., neart. arnăuțească, g.-d. art. arnăuțeștii

!arnăuțeasca (dans) (-nă-u-) s. f. art., neart. arnăuțească, g.-d. art. arnăuțeștii

arnăuțeasca (dans) s. f. art. (sil. -nă-u-)

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

arnăuțeasca s.f. (înv.) horă introdusă în epoca fanariotă de arnăuți

Intrare: arnăuțeasca
  • silabație: ar-nă-u- info
substantiv feminin (F86)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • arnăuțeasca
plural
genitiv-dativ singular
  • arnăuțeștii
plural
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

arnăuțeascăsubstantiv feminin articulat

  • 1. Dans popular din Muntenia, jucat în trecut de arnăuți; melodie după care se execută acest dans. DEX '09
etimologie:
  • Arnăut + sufix -esc. DEX '98 DEX '09

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.