15 definiții pentru alimentar

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ALIMENTAR, -Ă, alimentari, -e, adj. De alimente, privitor la alimente. ◊ Industrie alimentară = industrie care transformă materiile prime de origine animală și vegetală în produse necesare hranei. ◊ Pensie alimentară = sprijin material acordat periodic de către o persoană alteia, în temeiul unei obligații stabilite prin lege sau prin hotărâre judecătorească; pensie de întreținere. ♦ (Substantivat, f.) Magazin în care se vând alimente. – Din fr. alimentaire, lat. alimentarius.

alimentar, ~ă [At: DA / Pl: ~i, ~e / E: fr alimentaire, lat alimentarius] 1 a Privitor la alimente. 2 a (Jur) Care face cuiva cu putință procurarea mijloacelor de trai. 3 a (Îs) Industrie ~ă Industrie care transformă materiile prime de origine animală și vegetală în produse necesare hranei. 4 a (Îs) Pensie ~ă Sumă de bani necesară întreținerii unei persoane pe care cineva o plătește, lunar, în temeiul unei obligații stabilite prin lege sau prin hotărâre judecătorească Si: pensie de întreținere. 5 sf Băcănie.

*ALIMENTAR adj. 1 Privitor la alimente, la hrană: regim ~; substanțe ~e, substanțe care au proprietăți nutritive 2 ⚖️ Pensiune ~ă, sumă fixată de tribunal pentru întreținerea de către soț, în timpul divorțului sau după el, a soției ori copiilor [fr. < lat.].

ALIMENTAR, -Ă, alimentari, -e, adj. De alimente, privitor la alimente. ◊ Industrie alimentară = industrie care transformă materiile prime de origine animală și vegetală în produse necesare hranei. ◊ Pensie alimentară = sumă de bani necesară întreținerii unei persoane pe care cineva o plătește, lunar, în temeiul unei obligații stabilite prin lege sau prin hotărâre judecătorească; pensie de întreținere. ♦ (Substantivat, f.) Băcănie. – Din fr. alimentaire, lat. alimentarius.

ALIMENTAR, -Ă, alimentari, -e, adj. De alimentare privitor la alimente, la hrană. Produse alimentare. Industrie alimentară. Regim alimentar.Pensie alimentară = sumă de bani pe care o plătește cineva, la intervale regulate (de obicei lunar), unei persoane pe care are obligația s-o întrețină.

ALIMENTAR, -Ă, alimentari, -e, adj. De alimente, privitor la alimente. ◊ Pensie alimentară = sumă de bani pe care cineva o plătește, lunar, unei persoane pe care are obligația s-o întrețină. – Fr. alimentaire (lat. lit. alimentarius).

ALIMENTAR, -Ă adj. Referitor la alimente; care servește ca aliment. ◊ Pensie alimentară = sumă de bani pe care cineva o plătește (lunar) unei persoane pe care are obligația s-o întrețină. // s.f. Unitate comercială care vinde alimente. [Cf. fr. alimentaire].

ALIMENTAR, -Ă I. adj. referitor la alimente; care servește ca aliment. ♦ pensie ~ă = sumă de bani pe care cineva o plătește (lunar) unei persoane pentru întreținere. II. s. f. unitate comercială unde se vând alimente. (< fr. alimentaire, lat. alimentarius)

ALIMENTAR ~ă (~i, ~e) Care ține de alimente; propriu alimentelor. Regim ~. Produse ~e.Pensie ~ă sumă de bani pe care o plătește cineva unei persoane pe care este obligat s-o întrețină. /<fr. alimentaire, lat. alimentarius

alimentar a. ce poate servi de aliment: regim alimentar; pensiune alimentară, plătită anual în urma unei sentințe judecătorești.

*alimentár, -ă adj. (lat. alimentarius). Care poate servi ca aliment: plantă alimentară. Destinat pentru alimente: pensiune alimentară.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

alimentar adj. m., pl. alimentari; f. alimenta, pl. alimentare

alimentar adj. m., pl. alimentari; f. alimentară, pl. alimentare

alimentar adj. m., pl. alimentari; f. sg. alimentară, pl. alimentare

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

PROGRAMUL ALIMENTAR MONDIAL (P.A.M.; în engl.: World Food Programme – W.F.P.), organ subsidiar al Adunării Generale a O.N.U. și al F.A.O. de asistență multilaterală, cu sediul la Roma, creat în 1961 (își începe activitatea în 1963), în scopul de a ajuta cu alimente țările în curs de dezvoltare, statele victime ale unor catastrofe naturale sau după conflicte civile și militare. Resursele P.A.M. provin din contribuții voluntare ale statelor membre ale O.N.U. ȘI F.A.O.

Intrare: alimentar
alimentar adjectiv
adjectiv (A1)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • alimentar
  • alimentarul
  • alimentaru‑
  • alimenta
  • alimentara
plural
  • alimentari
  • alimentarii
  • alimentare
  • alimentarele
genitiv-dativ singular
  • alimentar
  • alimentarului
  • alimentare
  • alimentarei
plural
  • alimentari
  • alimentarilor
  • alimentare
  • alimentarelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

alimentar, alimentaadjectiv

  • 1. De alimente, privitor la alimente. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Produse alimentare. Industrie alimentară. Regim alimentar. DLRLC
    • 1.1. Industrie alimentară = industrie care transformă materiile prime de origine animală și vegetală în produse necesare hranei. DEX '09 DEX '98
    • 1.2. Pensie alimentară = sprijin material acordat periodic de către o persoană alteia, în temeiul unei obligații stabilite prin lege sau prin hotărâre judecătorească; pensie de întreținere. DEX '09 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.