12 definiții pentru agitator (dispozitiv)

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

AGITATOR, -OARE, agitatori, -oare, s. m. și f., s. n. I. S. m. și f. Persoană care face agitație (politică) în vederea unei acțiuni. ♦ Mijloc prin care se realizează agitația (3). II. S. n. 1. (Chim.) Dispozitiv sau aparat care servește la omogenizarea unui amestec de substanțe. 2. Organ de mașină montat în rezervoarele mașinilor de stropit, de prăfuit, de împrăștiat îngrășăminte, de semănat etc. – Din fr. agitateur, (I) și rus. aghitator.

agitator, ~oare [At: CAMIL PETRESCU, T. II, 430 / Pl: ~i, ~oare / E: fr agitateur (1-2), rs агйитатор] 1 smf Persoană care face agitație (politică) în vederea unei acțiuni. 2 sm Mijloc prin care se realizează agitația (3). 3-4 sn (Chm) Dispozitiv sau aparat care servește la amestecarea substanțelor solide sau fluide în vederea omogenizării lor. 5 sn Organ de mașină montat în rezervoarele mașinilor de stropit, de prăfuit, de împrăștiat îngrășăminte, de semănat etc.

*AGITATOR, -TOARE adj. sm. f. Care ațîță mulțimea spre a se răzvrăti, spre a se răscula, ațîțător, turburător: au arestat pe toți acești ~i ai poporului [fr. < lat.]

AGITATOR, -OARE, agitatori, -oare, s. m. și f., s. n. I. S. m. și f. Persoană care face agitație (politică) în vederea unei acțiuni. ♦ Mijloc prin care se realizează agitația (3). II. S. n. 1. (Chim.) Dispozitiv sau aparat care servește la amestecarea substanțelor solide sau fluide în vederea omogenizării lor. 2. Organ de mașină montat în rezervoarele mașinilor de stropit, de prăfuit, de împrăștiat îngrășăminte, de semănat etc. – Din fr. agitateur, (I) și rus. aghitator.

AGITATOR1, agitatoare, s. n. Dispozitiv mecanic care servește la amestecarea lichidelor, la amestecul lichidelor cu solide sau pentru activarea transmisiunii de căldură.

AGITATOR1, agitatoare, s. n. 1. Dispozitiv sau aparat care servește la amestecarea mai multor lichide, a unor lichide cu solide etc. 2. Dispozitiv care servește la punerea în mișcare a granulelor unui material, pentru a ușura ieșirea lor printr-un orificiu. – Fr. agitateur.

AGITATOR s.n. 1. Dispozitiv mecanic servind la amestecarea lichidelor sau la activarea transmiterii de căldură. 2. Dispozitiv servind la punerea în mișcare a granulelor unui material pentru a ieși mai ușor printr-un orificiu. [Cf. fr. agitateur].

AGITATOR, -OARE s. n. 1. dispozitiv mecanic servind la amestecarea lichidelor, la activarea transmiterii de căldură. 2. dispozitiv servind la punerea în mișcare a granulelor unui material. (< fr. agitateur)

AGITATOR2 ~oare n. Dispozitiv pentru omogenizarea unui amestec de substanțe. /<fr. agitateur

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

agitator1 (dispozitiv) s. n., pl. agitatoare

agitator2 (dispozitiv) s. n., pl. agitatoare

agitator (dispozitiv) s. n., pl. agitatoare

Intrare: agitator (dispozitiv)
agitator2 (pl. -e) substantiv neutru
substantiv neutru (N11)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • agitator
  • agitatorul
  • agitatoru‑
plural
  • agitatoare
  • agitatoarele
genitiv-dativ singular
  • agitator
  • agitatorului
plural
  • agitatoare
  • agitatoarelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

agitator, agitatoaresubstantiv neutru

  • 1. chimie Dispozitiv sau aparat care servește la omogenizarea unui amestec de substanțe. DEX '09 MDA2 DLRLC DN
  • 2. Organ de mașină montat în rezervoarele mașinilor de stropit, de prăfuit, de împrăștiat îngrășăminte, de semănat etc. DEX '09 MDA2 DEX '98 DLRM DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.