13 definiții pentru vâslă (coardă, snop)

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

VÂSLĂ2, vâsle, s. f. (Reg.) 1. Coardă de viță-de-vie cu câțiva ciorchini, care se păstrează pentru iarnă. 2. Mănunchi de spice câte poate cuprinde secerătorul cu mâna. – Din bg. sveslo.

vâslă1 sf [At: MOXA, C. 203 / V: (îrg) vâns~, (reg) vâjlă, vâzlă, vlânsă, (îvr) vârs~ / Pl: ~le / E: vsl весло] 1 Unealtă de lemn (sau de metal) folosită la propulsarea sau la conducerea unei ambarcații, formată dintr-o parte mai lată, care lovește apa, și dintr-o coadă lungă, de care ține cel ce o mânuiește Si: lopată, ramă2, (reg) băbaică, opacină, opăciuie. 2 (Îe) A trage la ~le A trage la rame. 3 (Îvr; îe) A umbla cu ~la A naviga. 4 (Fig; îvr) Guvernare (1). 5 (Reg; îf vâzlă) Cange (1) (de împins luntrea). 6 (Înv; pan) Lopată cu coada lungă folosită la amestecat horbotul. 7 (Reg; pan) Lopată cu coada lungă cu care se introduce aluatul și se scot copturile din cuptor. 8 (Reg; pan; la unele jocuri de copii; îf vâjlă) Lopățică de lemn cu care se lovește mingea. 9 (Reg; pan) Căuș (pentru făină). 10 (Reg; pan; îf vânslă) Fiecare dintre scândurelele fixate la circumferința roții de la moara de apă. 11 (Reg; pan) Unealtă ciobănească nedefinită mai îndeaproape. 12 (Îvr; îf vânslă) Velă (1). 13 (Iht; reg) Zvârlugă (4) (Cobitis aurata balcanica).

vâslă2 sf [At: MANOLESCU, I. 290 / Pl: ~le / E: bg весло] 1 (Reg) Coardă de viță de vie cu câțiva ciorchini care se păstrează pentru iarnă. 2 (Olt) Mănunchi de spice cât poate cuprinde secerătorul cu mâna.

VÂSLĂ2, vâsle, s. f. (Reg.) 1. Coardă de viță de vie cu câțiva ciorchini, care se păstrează pentru iarnă. 2. Mănunchi de spice câte poate cuprinde secerătorul cu mâna. – Din bg. sveslo.

vîslă2 s.f. (reg.) 1 Coardă de viță-de-vie cu cîțiva ciorchini, care se păstrează pentru iarnă. 2 Mănunchi de spice cîte poate cuprinde secerătorul cu mîna. • pl -e. /<bg. весло.

VÎSLĂ2, vîsle, s. f. (Regional) 1. Coardă de viță de vie cu cîțiva ciorchini lăsați neculeși, care se pot astfel păstra pentru iarnă. 2. Mănunchi de spice cît poate cuprinde secerătorul cu mîna.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

vâslă s. f., g.-d. art. vâslei; pl. vâsle

vâslă s. f., g.-d. art. vâslei; pl. vâsle

vâslă (unealtă, coardă de viță) s. f., g.-d. art. vâslei; pl. vâsle

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

VÂSLĂ s. v. lopată, mănunchi.

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

vîslă (-le), s. f.1. Pală. – 2. Lopată, ramă. – 3. Șirag de fructe, de struguri. Sl. veslo (Miklosich, Slaw. Elem., 17; Cihac, II, 451; Conev 81), cf. bg., slov. veslo.Der. vîsli, vb. (a mînui vîslele în apă); vîslaș (var. înv. vîslariu), s. m. (persoană care vîslește), cf. sb. veslar; vîslit, s. n. (lopătat, modalitate sportivă de a vîsli).

Intrare: vâslă (coardă, snop)
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • vâslă
  • vâsla
plural
  • vâsle
  • vâslele
genitiv-dativ singular
  • vâsle
  • vâslei
plural
  • vâsle
  • vâslelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

vâslă, vâslesubstantiv feminin

  • 1. Coardă de viță-de-vie cu câțiva ciorchini, care se păstrează pentru iarnă. DEX '09 DLRLC
  • 2. Mănunchi de spice câte poate cuprinde secerătorul cu mâna. DEX '09 DLRLC
    sinonime: mănunchi
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.