13 definiții pentru vulturică

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

VULTURICĂ, vulturici, s. f. (Rar) Plantă erbacee din familia compozeelor, cu flori galbene-purpurii, cu tulpina fără frunze sau cu frunze mici, acoperite cu peri lungi (Hieracium pilosella).Vultur + suf. -ică.

vulturi sf [At: (a. 1868), ap. TDRG / Pl: ~ici / E: vultur + -ică] Plantă erbacee din familia compozeelor, cu flori galbene-purpurii, cu tulpina fără frunze sau cu frunze mici, acoperite cu peri lungi (Hieracium pilosella).

vulturi s.f. (bot.) Plantă erbacee, perenă, din familia compozitelor, cu tulpina fară frunze sau cu frunzele păroase, cu florile galbene, rareori portocalii, dispuse în capitule terminale (Hieracium pilosella). • pl. -ci. /vultur + -ică.

VULTURICĂ, vulturici, s. f. Plantă erbacee din familia compozitelor, cu flori galbene-purpurii, cu tulpina fără frunze sau cu frunze mici, acoperite cu peri lungi (Hieracium pilosella).Vultur + suf. -ică.

VULTURICĂ, vulturici, s. f. Plantă erbacee din familia compozeelor, cu tulpina lipsită de frunze sau cu frunze mici, acoperite cu peri lungi, și cu flori galbene-purpurii; crește prin fînețe, în regiunea subalpină (Hieracicum pilesella). Unde și unde [cîmpurile] sînt împestrițate cu cîte o vulturică cu flori galbene-purpurii și frunze păroase. SIMIONESCU, FL. 192.

VULTURICĂ ~ci f. Plantă erbacee cu flori galbene-purpurii și cu frunze mici, acoperite cu peri lungi. /vultur + suf. ~ică

roscob s [At: PANȚU, PL. / A: nct / E: nct] (Bot; Trs) Vulturică (Hieracium pilosella).

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

vulturi s. f., g.-d. art. vulturicii; pl. vulturici

vulturi (rar) s. f., g.-d. art. vulturicii; pl. vulturici

vulturi s. f., g.-d. art. vulturicii; pl. vulturici

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

VULTURI s. (BOT.; Hieracium pilosella) (reg.) hultenioară, culcușul-vacii, urechea-șoarecelui.

VULTURI s. (BOT.; Hieracium pilosella) (reg.) hultenioară, culcușul-vacii, urechea-șoarecelui.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

Hieracium pilosella L. Specie care înflorește primăvara-toamna. Flori galbene, cele radiale pe dos cu o dungă roz-roșiatică, așezate într-un calatidiu terminal, la; vîrful tulpinei; involucru mare, scurt-cilindric, de 1 cm lungime, cu foliole de 1-2 mm lățime, liniare, acute, verzi-gri sau negre. Fructele, achene mici, roșii-închis. Plantă de cca 15 cm înălțime, stoloniferă. Tulpină nefoliată. Frunze lat-lanceolate, gri-verzi sau alb-cenușii, lung-păroase, tomentoase pe partea inferioară.

Intrare: vulturică
vulturică substantiv feminin
substantiv feminin (F46)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • vulturi
  • vulturica
plural
  • vulturici
  • vulturicile
genitiv-dativ singular
  • vulturici
  • vulturicii
plural
  • vulturici
  • vulturicilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

vulturi, vulturicisubstantiv feminin

  • 1. rar Plantă erbacee din familia compozeelor, cu flori galbene-purpurii, cu tulpina fără frunze sau cu frunze mici, acoperite cu peri lungi (Hieracium pilosella). DEX '09 DEX '98 DLRLC NODEX
    • format_quote Unde și unde [câmpurile] sînt împestrițate cu cîte o vulturică cu flori galbene-purpurii și frunze păroase. SIMIONESCU, FL. 192. DLRLC
etimologie:
  • Vultur + sufix -ică. DEX '09 DEX '98 NODEX

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.