7 definiții pentru volta (interj.)

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

volta1 [At: ABC MAR. / E: it volta] 1 i (Plutărit) Termen prin care se dă semnalul către lucrătorii dintr-o echipă ca să rostogolească bușteanul cu ajutorul țapinelor. 2 av (Îe) A da ~ A rostogoli sau a răsturna spre a fi rostogolit un buștean cu ajutorul țapinelor. 3 s (Îlav) De-a ~ De-a rostogolul. 4 i (Mrn) Termen prin care se dă comanda de a se lega o parâmă care să împiedice virarea navei. 5 i (La jocurile de copii) (Auto)comandă pentru săritul de pe o înălțime. 6 av (Îe) A face ~ A pleca repede (învârtindu-se) dintr-un loc. 7 s (Îe) A-și face ~tă A-și lua vânt înainte de a sări sau de a alerga. 8 sf (Muz) Voltă (8).

volta1 interj. 1 (mar.) Comandă pentru virarea unei nave. 2 (în plutărit) Termen prin care se dă semnalul către lucrătorii dintr-o echipă ca să rostogolească buștenii cu ajutorul țapinelor. • /<it. volta, imper. lui voltare „a întoarce”.

VOLTA interj. (Mar.) Comandă pentru a opri virarea. [Cf. voltă (2) [în DN]].

VOLTA3 interj. (mar.) comandă pentru a opri virarea. (< voltă)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Intrare: volta (interj.)
volta3 (interj.) interjecție
interjecție (I10)
Surse flexiune: DOOM 3
  • volta
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

voltainterjecție

  • 1. marină Comandă pentru a opri virarea. DN
  • 2. (În plutărit) Termen prin care se dă semnalul către lucrătorii dintr-o echipă ca să rostogolească buștenii cu ajutorul țapinelor. DEXI
etimologie:
  • voltă MDN '00

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.