15 definiții pentru vizibilitate

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

VIZIBILITATE s. f. însușirea de a fi vizibil. ♦ Distanța până la care poate fi văzut cu ochiul liber un obiect în condiții atmosferice date; stare de claritate a atmosferei, care determină această distanță. – Din fr. visibilité, lat. visibilitas, -atis.

vizibilitate sfs [At: I. GOLESCU, C. / E: fr visibilité, lat visibilitas, -atis] 1 Însușirea de a fi vizibil (1). 2 (Fiz; șîs zonă de ~) Distanță maximă până la care un obiect luat ca reper rămâne vizibil, în condiții atmosferice date. 3 Claritate a atmosferei care permite să se vadă obiectele până la o anumită distanță. 4 Posibilitate de percepere cu ajutorul văzului.

vizibilitate s.f. 1 Însușirea de a fi vizibil. 2 Distanță maximă pînă la care un anumit obiect, luat ca punct de reper, rămîne vizibil în condiții atmosferice date. Din cauza ceții vizibilitatea se micșorase la mai puțin de 50 de metri. ♦ Stare de claritate a atmosferei care determină această distanță. Era seară, dar vizibilitatea era încă bună. • /<fr. visibilité, lat. visibilĭtas, -atis.

VIZIBILITATE s. f. Însușirea de a fi vizibil. ♦ Distanță maximă până la care un obiect, luat ca punct de reper, rămâne vizibil în condiții atmosferice date; stare de claritate a atmosferei, care permite să se vadă obiectele până la o anumită distanță. – Din fr. visibilité, lat. visibilitas, -atis.

VIZIBILITATE s. f. (Fiz.) Distanța maximă pînă la care se poate vedea un obiect; (sens curent) stare de claritate a atmosferei, care permite să se vadă obiectivele pînă la o anumită distanță.

VIZIBILITATE s.f. Însușirea de a fi vizibil. ♦ (Fiz.) Distanța maximă pînă la care poate fi văzut cu ochiul liber un obiect în condiții atmosferice date; (curent) starea de claritate a atmosferei. [Cf. fr. visibilité, lat. visibilitas].

VIZIBILITATE s. f. însușirea de a fi vizibil. ◊ (fiz.) distanța maximă până la care poate fi văzut cu ochiul liber un obiect în condiții atmosferice date; starea de claritate a atmosferei. (< fr. visibilité, lat. visibilitas)

VIZIBILITATE f. 1) Caracter vizibil. 2) fiz. Stare de claritate a atmosferei. 3) Distanță maximă până la care un obiect este vizibil. [G.-D. vizibilității] /<fr. visibilité

*vizibilitáte f. (mlat. visibilitas, -átis). Calitatea de a fi vizibil.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

vizibilitate s. f., g.-d. art. vizibilității

vizibilitate s. f., g.-d. art. vizibilității

vizibilitate s. f., g.-d. art. vizibilității

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

VIZIBILITATE s. vedere. (~ redusă din cauza ceții.)

VIZIBILITATE s. vedere. (~ redusă din cauza ceții.)

Intrare: vizibilitate
substantiv feminin (F117)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • vizibilitate
  • vizibilitatea
plural
genitiv-dativ singular
  • vizibilități
  • vizibilității
plural
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

vizibilitatesubstantiv feminin

  • 1. Însușirea de a fi vizibil. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: vedere antonime: invizibilitate
    • 1.1. Distanța până la care poate fi văzut cu ochiul liber un obiect în condiții atmosferice date; stare de claritate a atmosferei, care determină această distanță. DEX '09 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.