17 definiții pentru violoncel

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

VIOLONCEL, violoncele, s. n. Instrument muzical cu coarde și arcuș asemănător cu vioara3, dar de dimensiuni mult mai mari, cu un timbru mai grav și care se ține în poziție verticală; cello. [Pr.: vi-o-. – Pl. și: violonceluri] – Din fr. violoncelle, it. violoncello.

violoncel sn [At: CR (1829), 2581/3 / P: vi-o~ / V: (îvr) sf / Pl: ~e, (rar) ~uri / E: it violoncello, fr violoncelle] 1 Instrument muzical cu coarde și cu arcuș, asemănător cu vioara3 (1), dar de dimensiuni mult mai mari și cu un timbru mai grav decât aceasta. 2 (Pex) (Parte de) melodie interpretată de violoncel (1). 3-4 (Pm) Violoncelist (1-2).

violoncel s.n. (muz.) Instrument muzical cu coarde și cu arcuș asemănător cu vioara, dar de dimensiuni mult mai mari și cu un timbru mai grav, care a apărut în sec. 16. Îl întrebă dacă mai cîntă la violoncel (CĂL.). ◊ Compar. Nurlia cu trupul de violoncel de abanos (VOIC.). ♦ Ext. Parte de melodie sau melodie interpretată de violoncel. ♦ Meton. Violencelist. • sil. vi-o-. pl. -e, -uri. /<fr. violoncelle, it. violoncello.

VIOLONCEL, violoncele, s. n. Instrument muzical cu coarde asemănător cu vioara3, însă mult mai mare decât aceasta și având un timbru mai grav; cello. [Pl. și: violonceluri] – Din fr. violoncelle, it. violoncello.

VIOLONCEL, violoncele, s. n. 1. Instrument muzical cu patru coarde și cu arcuș, asemănător cu vioara, dar mai mare decît aceasta și avînd un timbru grav. ◊ Fig. Crivățul și-a îngroșat glasul, a prins să geamă pe strune de violoncel și să mugească în alămurile unei fanfare nevăzute. C. PETRESCU, A. 274. 2. (Rar) Muzicant care cîntă la violoncel (1). Are orchestră?N-are, dar puteam s-o organizez, că la urma urmelor ce-mi trebuie? Opt viori, două violoncele, o violă, un contrabas. SEBASTIAN, T. 303.

VIOLONCEL s.n. Instrument muzical cu coarde și arcuș, de forma viorii, mult mai mare decît aceasta și cu un timbru mai grav. [Pron. vi-o-. / cf. fr. violoncelle, it. violoncello].

VIOLONCEL s. n. instrument muzical cu coarde și arcuș, din familia violinei, mult mai mare și cu un timbru mai grav; cello. (< fr. violoncelle, it. violoncello)

VIOLONCEL ~e n. Instrument asemănător cu vioara, însă de dimensiuni mult mai mari și cu un timbru mai grav. /<it. violoncello, fr. violoncelle

violoncel n. vioară foarte mare numită și bas.

*violoncél n., pl. e (it. violoncello, dim. d. violone, care e augm. d. vióla, vioară). Vioară (mijlocie între vioară și contrabas) din care se cîntă șezînd pe scaun și ținînd-o între genuchĭ.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

violoncel (desp. vi-o-) s. n., pl. violoncele

violoncel (vi-o-) s. n., pl. violoncele

violoncel s. n. (sil. vi-o-), pl. violoncele

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

violoncel (it., engl., germ. violoncello; fr. violoncelle), instrument cu coarde și cu arcuș*, făcând parte din familia violinei*, având funcția de bas (II). Are aceeași alcătuire ca a vl., dar dimensiuni diferite (lungimea totală de 765 mm, lățimea în partea de sus de 350 mm, lățimea în partea de jos de 440 mm) și acordaj (1) diferit. Coarda 1 -la, coarda 2 – re, coarda 3 – sol, coarda 4 – Do, adică cu o octavă suv acordajul violei*. V. are poziția verticală în timpul interpretării, ceea ce a adăugat componenței sale și un cui (picior) de sprijin al corpului instr. pe podea. Arcușul v. păstrează forma aceluia de vl., având însă alte dimensiuni (lungimea de 70 cm și greutatea de 70-75 gr.). Ambitus-ul (1) v. este de la Do – la3 (mi4). Factura melodică a v. susținută de dulceața timbrului* grav, de o deosebită expresivitate și intensitate* (mai puternică decât a violei) îi conferă v. atât rolul basului din orch. simf. (orch. de cameră, cvartet (1) de coarde) cât și un important rol solistic. În partiturile* simf., se notează pe un portativ* sub partida* violei, notele fiind scrise în cheia* fa, cheia do de tenor și cheia sol. Originea v. se află în sec. 16, în familia violelor* (viola da gamba*). Avea la început cinci corzi (chiar șase), cunoscându-se lucrări de Domenico Gabrielli și Leopold Mozart scrise pentru un astfel de instr. Cu timpul s-a stabilit la cele patru corzi cunoscute astăzi. Sec. 18 aduce schimbări și în poziția de susținere a instr. (până acum fusese ținut în mână, sprijinit de picior), adăugându-i-se cuiul pentru a fi susținut de podea. Această nouă poziție eliberează mâna stângă de greutatea instr. și dă posibilitate interpretului de a-și desfășura și perfecționa tehnica instr. Virtuozi ai v. se cunosc începând cu sec. 17 (Baptistini), sec. 18 (Boccherini, Jean-Luis Duport), sec. 19 (Romberg), sec. 20 (Pablo Casals). Dezvoltarea tehnicii instr. a determinat apariția unei literaturi violoncelistice bogate, de o mare expresivitate și virtuozitate. Prin cele șase Suite pentru v. solo, J.S. Bach relevă posibilitățile melodico-polif. ale instr. Între concertele clasice, se numără acelea de Haydn și Boccherini. Epoca romantică și postromantică îi îmbogățește expresivitatea în lucrări concertante pentru v. semnate de Schumann, Saint-Saëns, Ceaikovski, Brahms, Dvořak. Literatura concertantă românească contemporană dedicată v. este de asemenea bogată în lucrări care pun în valoare posibilitățile tehnice și expresive ale instr. Amintim dintre acestea Simfonia concertantă de Enescu, concertele scrise de Wilhelm G. Berger, Dumitru Bughici, Paul Constantinescu, Alfred Mendelsohn, Anatol Vieru ș.a. Abrev. în partituri: v.-cel; cello (rar).

Intrare: violoncel
violoncel1 (pl. -e) substantiv neutru
  • silabație: vi-o- info
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • violoncel
  • violoncelul
  • violoncelu‑
plural
  • violoncele
  • violoncelele
genitiv-dativ singular
  • violoncel
  • violoncelului
plural
  • violoncele
  • violoncelelor
vocativ singular
plural
violoncel2 (pl. -uri) substantiv neutru
  • silabație: vi-o- info
substantiv neutru (N24)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • violoncel
  • violoncelul
  • violoncelu‑
plural
  • violonceluri
  • violoncelurile
genitiv-dativ singular
  • violoncel
  • violoncelului
plural
  • violonceluri
  • violoncelurilor
vocativ singular
plural
violoncelă
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

violoncel, violoncelesubstantiv neutru

  • 1. Instrument muzical cu (patru) coarde și arcuș asemănător cu vioara (1.), dar de dimensiuni mult mai mari, cu un timbru mai grav și care se ține în poziție verticală. DEX '09 DLRLC DN
    sinonime: cello
    • format_quote figurat Crivățul și-a îngroșat glasul, a prins să geamă pe strune de violoncel și să mugească în alămurile unei fanfare nevăzute. C. PETRESCU, A. 274. DLRLC
  • 2. rar Muzicant care cântă la violoncel (1.). DLRLC
    • format_quote Are orchestră?N-are, dar puteam s-o organizez, că la urma urmelor ce-mi trebuie? Opt viori, două violoncele, o violă, un contrabas. SEBASTIAN, T. 303. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.