12 definiții pentru video (adj.)


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

VÍDEO2 adj. invar., (2) videouri, s. n. 1. Adj. invar. Care se referă la sistemele de transmitere și de înregistrare a imaginii. 2. S. n. Aparatură pentru înregistrarea, transmisia și reproducerea imaginii. [Pr.: -de-o] – Din fr. vidéo, engl. video.

video1 ai [At: DN3 / P: ~de-o / E: fr vidéo, eg video] 1 Care se referă la tehnicile și sistemele de înregistrare, de transmisie, de reproducere etc. a imaginii sau a semnalelor de televiziune. 2 Care folosește tehnicile sau sistemele video1 (1).

video2- [At: DER / P: ~de-o / E: fr, it video-] Element prim de compunere care cu semnificația: 1-2 (Referitor la) imagine. 3 Vizual.

video3 si [At: RL 1993, nr. 965 / P: ~de-o / E: prescurtare de la videocasetofon] (Fam) Videocasetofon.

VIDEO2 adj. invar. Care se referă la sistemele de transmitere și de înregistrare a imaginii. [Pr.: -de-o] – Din fr. vidéo, engl. video.

VÍDEO adj. invar. În legătură cu sistemele de transmitere și de înregistrare a imaginii. [Pron. -de-o. / < fr., it. video, cf. lat. video < videre – a vedea].

VÍDEO2 I. adj. inv. referitor la sistemele de transmitere și de înregistrare a imaginii. II. s. f. videofonie. III. s. n. aparat pentru înregistrarea și redarea videocasetelor. (< fr. vidéo, engl. video)

vídeo1. adj. inv. În legătură cu sistemele de transmitere vizuală, cu televiziunea ◊ „Cercetătorii societății nipone «Matsushita Denky» au pus la punct un nou sistem de reproducere a înregistrărilor video și sonore, folosind discuri din policlorură de vinil.” R.l. 4 I 78 p. 6; v. și 9 VII 80 p. 6; v. și digital, videotelefon (1974). ♦ 2. s. (limba vorbită) Videocasetofon ◊ „Am văzut un film la video.”; v. și videocasetă (1991) (din engl. americ., fr., it. video; DMN 1960; D. Am.; DN3, DEX-S)

VÍDEO adj. invar. Care ține de sistemele de transmitere și de înregistrare a imaginii. /<fr. vidéo, engl. video


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

vídeo1 (-de-o) adj. invar.

vídeo adj. invar. (sil. -de-o)


Dicționare de argou

Se explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

video I. s. n. pl. videouri 1. video-casetofon. 2. sistem de transmitere vizuală. 3. vizionare de casete video. 4. (rar) videocasetă. II. adj. referitor la sistemele de transmitere vizuală.

Intrare: video (adj.)
video1 (adj. invar.) adjectiv invariabil
  • silabație: vi-de-o
invariabil (I1)
Surse flexiune: DOR
  • video

video (adj.)

  • 1. Care se referă la sistemele de transmitere și de înregistrare a imaginii.
    surse: DEX '09 DEX '98 DN

etimologie: