19 definiții pentru varda

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

varda1 i [At: VLAHUȚĂ, S. A. III, 229 / V: ~rta, pa~ / E: ngr βάρδα, tc varda] (Înv; în limbajul marinarilor, al birjarilor) Cuvânt prin care se atrage cuiva atenția să se dea la o parte Si: ferește-te!, atenție!

varda2 i [At: SCL 1979, 92 / V: ~rta, ~rdo, ba~, pa~ / E: retoromanul varda [ben ve], it (dal venețian) varda] (Reg) Cuvânt folosit de muncitorii forestieri, prin care se anunță că se dă drumul buștenilor pe uluc.

varda1 interj. (în trecut; în limbajul marinarilor, albirjarilor) Ferește-te! Atenție! • și varta interj. /<ngr. βάρδα, tc. varda.

varda2 interj, (reg.) Cuvînt folosit de muncitorii forestieri, prin care se anunță că se dă drumul buștenilor pe uluc. • și varta, vardo interj. /<retorom. varda, it. dial. varda.

VARDA interj. Strigăt de avertizare (al birjarilor, al cărăușilor, al marinarilor etc.) pentru a face pe cineva să se dea la o parte. Varda! și punțile, se trag cu zgomot. VLAHUȚĂ, la CADE. – Variantă: varta (CONTEMPORANUL, VII 524) s. f.

várda interj. care înseamnă „ĭa sama, la o parte” și care e foarte întrebuințată de birjarĭ în sud (la Dunăre) ca și păzea în vest (ngr. várda, d. vechĭu ven. varda, it. guarda, imper. d. guardare, a te uĭta, a păzi; turc. bg. sîrb. varda; sîrb. și vardati, a lua sama, bg. vardiy. V. gardă).

VARTA interj. Varda! – Pol. warta.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

varda! interj. (înv.) ia seama! atenție! la o parte!

Intrare: varda
varda interjecție
interjecție (I10)
Surse flexiune: DOR
  • varda
varta interjecție
interjecție (I10)
  • varta
vardo
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
parda
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

vardainterjecție

  • 1. Strigăt de avertizare (al birjarilor, al cărăușilor, al marinarilor etc.) pentru a face pe cineva să se dea la o parte. DLRLC
    • format_quote Varda! și punțile, se trag cu zgomot. VLAHUȚĂ, la CADE. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.