16 definiții pentru utilitate

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

UTILITATE, utilități, s. f. 1. Însușirea a ceea ce este util sau utilizabil. ♦ (Ec. pol.) Capacitatea unui bun material sau serviciu de a satisface o necesitate prin folosirea în procesul de producție sau în consumul personal. ♦ Folos, serviciu pe care îl (poate) aduce cineva sau ceva. 2. (La pl.) Servicii (energie electrică și termică, canalizare, apă și gaze, telefon) de care beneficiază o unitate economică, de obicei productivă. – Din fr. utilité, lat. utilitas, -atis.

utilitate sf [At: MARIN, PR. I, 139/15 / Pl: ~tăți / E: lat utilitas, -atis, fr utilite] 1 Însușirea a ceea ce este util (2) Si: folos. 2 Ceea ce este util pentru un scop dat. 3 Serviciu pe care cineva sau ceva îl (poate) aduce.

UTILITATE, utilități, s. f. Însușirea a ceea ce este util sau utilizabil. ♦ Folos, serviciu pe care îl (poate) aduce cineva sau ceva. – Din fr. utilité, lat. utilitas, -atis.

UTILITATE s. f. Însușire a ceea ce este util; calitatea de a fi util; folos. Din această cercetare... se va desface importanța sa ca istoriograf și utilitatea sa ca izvor. IORGA, L. II 550.

UTILITATE s.f. Însușirea a ceea ce este util sau utilizabil. ♦ Folos, serviciu pe care îl (poate) aduce cineva sau ceva. [Cf. fr. utilité, lat. utilitas].

UTILITATE s. f. însușirea a ceea ce este util(izabil). ◊ folos, serviciu pe care îl (poate) aduce cineva sau ceva. (< fr. utilité, lat. utilitas)

UTILITATE f. Caracter util. /<fr. utilité, lat. utilitas, ~atis

*utilitáte f. (lat. utílitas, -átis). Calitatea de a fi util, folos: lucru de mare utilitate.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

utilitate s. f., g.-d. art. utilității; (dotări) pl. utilități

utilitate s. f., g.-d. art. utilității; (dotări) pl. utilități

utilitate s. f., g.-d. art. utilității; (foloase) pl. utilități

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

UTILITATE s. folos, necesitate, trebuință, (pop.) priință, (înv.) polză. (De mare ~.)

UTILITATE s. folos, necesitate, trebuință, (pop.) priință, (înv.) polză. (De mare ~.)

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

UTILITATE. Subst. Utilitate; utilizare, folosire, întrebuințare, uz, uzaj, valorificare, valorificație, fructificare. Aplicabilitate, aplicare, aplicație. Eficiență, eficacitate, spor, randament, productivitate. Cîștig, avantaj, beneficiu, folos, folosință (înv.). Importanță, însemnătate, valoare, preț. Utilitarism. Pragmatism. Utilitarist. Pragmatist. Adj. Util, practic, uzual, folositor, de folos, necesar, de primă necesitate, indispensabil, trebuincios, de trebuință, trebuitor. Utilizabil, aplicabil, practicabil. Eficient, eficace, sporitor (rar), spornic, productiv; fertil, fecund, rodnic (fig.). Avantajos, convenabil, rentabil, lucrativ, profitabil. Însemnat, însemnător (înv.), important, valoros, de preț. Utilitar. Utilitarist. Pragmatic. Vb. A fi util (folositor etc.). A utiliza, a folosi, a întrebuința, a aplica, a face uz de.... A se folosi, a se întrebuința, a fi de folos, a servi, a sluji. A fi eficient (eficace, fertil etc.). A fi avantajos (rentabil etc.). V. acumulare, cîștig, importanță, necesitate, preț.

Intrare: utilitate
utilitate substantiv feminin
substantiv feminin (F117)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • utilitate
  • utilitatea
plural
  • utilități
  • utilitățile
genitiv-dativ singular
  • utilități
  • utilității
plural
  • utilități
  • utilităților
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

utilitate, utilitățisubstantiv feminin

  • 1. Însușirea a ceea ce este util sau utilizabil. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    antonime: inutilitate
    • format_quote Din această cercetare... se va desface importanța sa ca istoriograf și utilitatea sa ca izvor. IORGA, L. II 550. DLRLC
    • 1.1. economie politică Capacitatea unui bun material sau serviciu de a satisface o necesitate prin folosirea în procesul de producție sau în consumul personal. DEX '09
    • 1.2. Serviciu pe care îl (poate) aduce cineva sau ceva. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • 2. (la) plural Servicii (energie electrică și termică, canalizare, apă și gaze, telefon) de care beneficiază o unitate economică, de obicei productivă. DEX '09
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.