9 definiții pentru tropism (s.n.)

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

TROPISM, tropisme, s. n. Tendință de acomodare și de orientare a unui organism vegetal fixat de pământ, într-o anumită direcție, sub influența unei excitații exterioare ca lumina, căldura, gravitația, umiditatea etc. – Din fr. tropisme.

TROPISM, tropisme, s. n. Tendință de acomodare și de orientare a unui organism vegetal fixat de pământ, într-o anumită direcție, sub influența unei excitații exterioare ca lumina, căldura, gravitația, umiditatea etc. – Din fr. tropisme.

tropism sn [At: ENC. ROM. 1134 / Pl: ~e / E: fr tropisme] 1 Tendință de orientare, de creștere a organismelor vii, determinată de direcția din care acționează asupra lor anumiți factori fizico-chimici ca lumina, căldura etc. Si: tropie (1). 2 Proprietate a anumitor substanțe, introduse în organisme vii, de a se localiza în anumite organe ale acestora Si: tropie (2).

TROPISM, tropisme, s. n. Tendință de acomodare și de orientare a unui organism într-o anumită direcție, sub influența luminii, căldurii, gravitației și a altor excitații exterioare. Tropism e tendința pe care o au unele insecte de a zbura către lumină. MARINESCU, P. A. 47.

TROPISM s.n. Tendință de orientare, de creștere a organismelor vii, determinată de direcția din care acționează asupra lor anumiți factori fizico-chimici ca lumina, căldura etc.; tropie. ♦ Proprietate a anumitor substanțe, introduse în organisme vii, de a se localiza în anumite organe ale acestora; taxie. [< fr. tropisme, cf. gr. tropos – răsucire].

TROPISM s. n. 1. tendință de orientare a organismelor vii în funcție de un agent fizico-chimic. 2. proprietate a anumitor substanțe, introduse în organisme vii, de a se localiza în anumite organe; taxie. (< fr. tropisme)

TROPISM ~e n. bot. Proprietate a plantelor de a crește într-un anumit fel în funcție de acțiunea unor factori exteriori (lumină, căldură etc.). /<fr. tropisme

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Intrare: tropism (s.n.)
tropism1 (s.n.) substantiv neutru
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • tropism
  • tropismul
  • tropismu‑
plural
  • tropisme
  • tropismele
genitiv-dativ singular
  • tropism
  • tropismului
plural
  • tropisme
  • tropismelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

tropism, tropismesubstantiv neutru

  • 1. Tendință de acomodare și de orientare a unui organism vegetal fixat de pământ, într-o anumită direcție, sub influența unei excitații exterioare ca lumina, căldura, gravitația, umiditatea etc. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: tropie
    • format_quote Tropism e tendința pe care o au unele insecte de a zbura către lumină. MARINESCU, P. A. 47. DLRLC
    • 1.1. Proprietate a anumitor substanțe, introduse în organisme vii, de a se localiza în anumite organe ale acestora. DN
      sinonime: taxie
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.