16 definiții pentru top (pachet)

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

TOP1, topuri, s. n. 1. Pachet de hârtie sau de carton (cuprinzând un anumit număr de coli). 2. (Pop.) Pachet de bumbac (cu un anumit număr de legături). 3. (Înv.) Val de postav. – Din tc. top.

TOP1, topuri, s. n. 1. Pachet de hârtie sau de carton (cuprinzând un anumit număr de coli). 2. (Pop.) Pachet de bumbac (cu un anumit număr de legături). 3. (Înv.) Val de postav. – Din tc. top.

top3 sn [At: DDRF / Pl: ~uri / E: srb top] (Reg) Tun1 (7).

top1 [At: (a. 1776) ALAS 8 VIII, 1937, 6/4 / V: (reg) toc / Pl: ~uri / E: tc top] 1 sn Pachet ambalat de coli de hârtie sau de carton, care cuprinde 250, 500 sau 1000 de coli. 2 sn Balot cuprinzând o anumită cantitate de obiecte de același fel sau o anumită cantitate dintr-un material. 3 sn (Înv; ccr) Val de postav. 4 sn (Pfm; îe) A trage (sau a da cuiva) un ~ (sau, reg, un toc) de bătaie A da cuiva o bătaie groaznică. 5 av (Reg) Cu vârf Si: plin. 6 sn (Reg) Greutate la cântarul cu un braț.

TOP, topuri, s. n. 1. Pachet de hîrtie de douăzeci de testele (reprezentînd 480 de coli). 2. (Olt., învechit) Pachet de bumbac (cu număr fix de legături). Ața neagră se aduce din Turcia cu 2½ pînă la 3 lei topul de patru legături. I. IONESCU, M. 697. 3. (Învechit) Val de postav.

TOP1 ~uri n. 1) Balot de hârtie cu un număr fix de coli. 2) Parte superioară (sub aspect calitativ) a ceva; frunte. /<turc. top

top n. douăzeci testele de hârtie (480 coale). [Turc. TOP, pachet].

top n., pl. urĭ (turc. top, sul, vălătuc, pachet, tun; ngr. tópi. V. toptan. Cp. cu dop 1). Pachet de 4-5 sute de coale de hîrtie de scris: un top de hîrtie. Rar. Val, trîmbă (de postav). V. conț, testea, teanc.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

top (pachet, clasament) s. n., pl. topuri

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

TOP s. testea, (reg.) conț, (înv.) ris, rismă. (~ de hârtie.)

TOP s. testea, (reg.) conț, (înv.) ris, rismă. (~ de hîrtie.)

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

top (-puri), s. n.1. Pachet de 480 de foi de hîrtie. – 2. Bucată, sul de pînză. – 3. O anumită cantitate din același articol comercial. – Mr. top(ă.) Tc. top „rol” (Roesler 604; Șeineanu, II, 363; Lokotsch 2089; Ronzevalle 117), cf. ngr. τόπί, alb., bg. top. Este dubletul lui top (megl. top), s. n. (tun), sec. XVIII, înv.Der. toptan, s. n. (vînzare cu grămada), din tc. toptan, mr. tuptane, cf. bg. toptan; toptangiu, s. m. (angrosist); toptangerie, s. f. (comerț cu toptanul); topciu, s. m. (înv., artilerist, tunar), din tc. topci (Șeineanu, III, 123), cf. ngr. τοπτζής, bg. topčija; tophane(a), s. f. (arsenal), din tc. tophane, înv.

Intrare: top (pachet)
top1 (s.n.) substantiv neutru
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOOM 3
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • top
  • topul
  • topu‑
plural
  • topuri
  • topurile
genitiv-dativ singular
  • top
  • topului
plural
  • topuri
  • topurilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

top, topurisubstantiv neutru

  • 1. Pachet de hârtie sau de carton (cuprinzând un anumit număr de coli). DEX '09 DEX '98 DLRLC
  • 2. popular Pachet de bumbac (cu un anumit număr de legături). DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Ața neagră se aduce din Turcia cu 2½ pînă la 3 lei topul de patru legături. I. IONESCU, M. 697. DLRLC
  • 3. învechit Val de postav. DEX '09 DEX '98 DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.