11 definiții pentru toluen

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

TOLUEN s. n. Hidrocarbură aromatică lichidă, incoloră, inflamabilă, din seria benzenului, extrasă din gazele de cocserie și din gudroanele cărbunilor de pământ și folosită la prepararea unor coloranți, a unor medicamente etc. [Pr.: -lu-en] – Din fr. toluène.

toluen sn [At: CADE / P: ~lu-en / E: fr toluène] (Chm) Hidrocarbură din seria benzenului, incoloră, insolubilă în apă, cu miros specific, care se găsește în gudroanele cărbunilor de pământ și în benzina extrasă din anumite feluri de țiței, care se întrebuințează ca materie primă în industria coloranților, a unor medicamente etc.

TOLUEN s. n. Hidrocarbură aromatică lichidă, incoloră, inflamabilă, din seria benzenului, extrasă din gazele de cocserie și din gudroanele cărbunilor de pământ și întrebuințată la prepararea unor coloranți, a unor medicamente etc. [Pr.: -lu-en] – Din fr. toluène.

TOLUEN s. n. Hidrocarbură lichidă, incoloră, inflamabilă, cu miros specific, extrasă din huilă și întrebuințată la prepararea unor coloranți, a unor medicamente și a trotilului.

TOLUEN s.n. Hidrocarbură lichidă, incoloră, inflamabilă, care se extrage din gudronul de huilă; metilbenzen. [Pron. -lu-en. / < fr. toluène].

TOLUEN s. n. Hidrocarbură aromatică lichidă, incoloră, inflamabilă, din gudroanele de huilă, folosit ca solvent, la fabricarea unor coloranți, medicamente, etc.; metilbenzen. [Sil. -lu-en] (din fr. toluène)

TOLUEN n. Hidrocarbură aromatică extrasă din gudronul de huilă, având diferite întrebuințări (la obținerea coloranților, substanțelor explozive și a unor medicamente). [Sil. -lu-en] /<fr. toluene

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

Intrare: toluen
  • silabație: to-lu-en info
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOOM 3
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • toluen
  • toluenul
  • toluenu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • toluen
  • toluenului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

toluensubstantiv neutru

  • 1. Hidrocarbură aromatică lichidă, incoloră, inflamabilă, din seria benzenului, extrasă din gazele de cocserie și din gudroanele cărbunilor de pământ și folosită la prepararea unor coloranți, a unor medicamente etc. DEX '09 DLRLC DN
    sinonime: metilbenzen
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.