11 definiții pentru tocată

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

TOCATĂ, tocate, s. f. 1. Compoziție muzicală scrisă pentru insțrumente cu claviatură. 2. Piesă muzicală de virtuozitate pentru un instrument sau pentru orchestră, având un ritm sacadat. – Din it. toccata.

toca sf [At: DL / Pl: ~te / E: it toccata] (Muz) 1 Compoziție muzicală pentru instrumente cu claviatură. 2 Piesă muzicală de virtuozitate, cu caracter sacadat, ritmic, cu o dezvoltare fără reguli precise, alcătuită de obicei dintr-o singură parte.

TOCATĂ, tocate, s. f. 1. Compoziție muzicală pentru instrumente cu claviatură. 2. Piesă muzicală de virtuozitate pentru un instrument sau pentru orchestră, având un ritm sacadat. – Din it. toccata.

TOCATĂ, tocate, s. f. Compoziție muzicală pentru instrumente cu claviatură, în ritm vioi, cu o dezvoltare fără reguli precise și alcătuită de obicei dintr-o singură parte.

TOCA s.f. Compoziție muzicală scrisă pentru instrumente cu claviatură, în ritm vioi și alcătuită dintr-o singură parte. [< it. toccata < toccare – a atinge].

TOCA s. f. compoziție muzicală de virtuozitate, scrisă pentru instrumente cu claviatură, cu o mișcare rapidă, clară, sacadată, executată solistic. (< it. toccata)

TOCATĂ ~e f. Compoziție muzicală pentru instrumente cu claviatură. /<it. toccata

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

toca (compoziție muzicală) s. f., g.-d. art. tocatei; pl. tocate

toca (piesă muzicală) s. f., g.-d. art. tocatei; pl. tocate

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

toccată (< it. toccata, de la toccare, „a atinge”), lucrare muzicală de virtuozitate* destinată instrumentelor cu claviatură* (orgă*, clavecin* și pian*) și executată solistic. În sec. 14-15, termenul t. desemnează generic piese pentru instr. cu claviatură ale epocii, indiferent de forma acestor piese [suită (I, 1), ricercar*]. A. Gabrieli și Cl. Merulo impun t. cu o structură proprie: o primă secțiune omofonă*, o a doua de virtuozitate – în care abundă succesiunile de note de pasaj* în valori (I, 3) mici, ample formule ornamentale*, figuri* complementare etc. – și o secțiune finală, culminantă, fugato*. Dezvoltarea fiecărei structuri componente – sub influența sonatei* a tre și a suitei* (Al. Scarlatti) – conduce la scindarea t. în mișcări independente (de unde asocierea, devenită clasică, de t. și fugă*). T. este cultivată cu precădere de compozitorii Paolo Borrono, Froberger, Frescobaldi, Merulo, A. Gabrieli, Al. Scarlatti, D. Scarlatti, J.S. Bach. T. modernă, puternic influențată de stilul pianistic romantic, solicită în cel mai înalt grad virtuozitatea interpretului rămânând o piesă independentă (ex. la Prokofiev, P. Constantinescu) sau ca parte de ciclu (I, 2) (Ravel, Tombeau de Couperin, piesa nr. 6; Enescu, mișcarea introductivă din Suita a II-a pentru pian). Prin extrapolare, termenul t. este atribuit unor piese orch. (Cl. Monteverdi, Introducerea operei Orfeo; K.A. Hartmann, finalul Simfoniei a V-a; Villa-Lobos, piesele nr. 2, 8 și 9 din suita pentru orch. Bachianis Brasilieras; T. Ciortea, Passacalia și t. pentru orch.).

Intrare: tocată
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • toca
  • tocata
plural
  • tocate
  • tocatele
genitiv-dativ singular
  • tocate
  • tocatei
plural
  • tocate
  • tocatelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

toca, tocatesubstantiv feminin

  • 1. Compoziție muzicală scrisă pentru insțrumente cu claviatură. DEX '09 DLRLC
    • diferențiere Compoziție muzicală scrisă pentru instrumente cu claviatură, în ritm vioi și alcătuită dintr-o singură parte. DN
    • diferențiere Compoziție muzicală de virtuozitate, scrisă pentru instrumente cu claviatură, cu o mișcare rapidă, clară, sacadată, executată solistic. MDN '00
  • 2. Piesă muzicală de virtuozitate pentru un instrument sau pentru orchestră, având un ritm sacadat. DEX '09 DEX '98
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.