11 definiții pentru tezism

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

TEZISM s. n. Susținere, propagare a anumitor teze. ♦ Caracter al unei scrieri care se limitează la ilustrarea sau demonstrarea unor teze prestabilite; p. ext. didacticism. – Teză + suf. -ism.

TEZISM s. n. Susținere, propagare a anumitor teze. ♦ Caracter al unei scrieri care se limitează la ilustrarea sau demonstrarea unor teze prestabilite; p. ext. didacticism. – Teză + suf. -ism.

tezism sm [At: GHEREA, ST. CR. I, 301 / E: teză + -ism] 1 Limitare a unei opere de artă la ilustrarea sau la demonstrarea unei teze (4). 2 (Pex) Didacticism (2). 3 Propagare a anumitor teze (2).

TEZISM s. n. Susținere, propagare a anumitor teze. Nu lămuresc... deosebirea cea mare ce există între tendenționism și tezism. GHEREA, ST. CR. I 301.

TEZISM s.n. Susținere, propagare a anumitor teze. ♦ Ilustrarea netransfigurată artistic a unei teze într-o operă de artă; didacticism. [< teză + -ism].

TEZISM s. n. 1. susținere, propagare a anumitor teze. 2. limitare a unei opere de artă la demonstrarea unei anumite teze. ◊ didacticism, schematism. (< teză + -ism)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

TEZISM s. didacticism. (~ în literatură.)

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

TEZISM (de la teză < fr. thèse) Termen folosit de C. Dobrogeami-Gherea în polemica sa cu Titu Maioreseu și care se referă la teoriile sociologist-vulgare, deformatoare și vulgarizatoare ale semnificației sociale militante a artei. În opoziție cu tendenționismul, tezismul promovează teza abstractă, programul formulat în sensul tezei, un fel de rețetă după care artistul își propune să alcătuiască opera. Pentru tezism, artistul înregistrează pasiv realitatea și-și confecționează opera ca un meșteșugar oarecare, după o teză abstractă. „Pentru tezești, un artist, poet, de pildă, poate, după o teză dată (de aceea îi numim teziști) să scrie orice, azi o odă unui monarh, mîine o odă republicii; artistul e un meșteșugar, se aseamănă unui tîmplar, care face azi un tron pentru un rege, dar mîine poate face unul pentru președintele republicii.” (G. Dobrogeanu-Gherea, Tendenționismul și tezismul în artă).

Intrare: tezism
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • tezism
  • tezismul
  • tezismu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • tezism
  • tezismului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

tezismsubstantiv neutru

  • 1. Susținere, propagare a anumitor teze. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Nu lămuresc... deosebirea cea mare ce există între tendenționism și tezism. GHEREA, ST. CR. I 301. DLRLC
    • 1.1. Caracter al unei scrieri care se limitează la ilustrarea sau demonstrarea unor teze prestabilite. DEX '09 DEX '98 MDN '00
etimologie:
  • Teză + sufix -ism. DEX '09 DEX '98 DN

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.