14 definiții pentru termită

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

TERMITĂ, termite, s. f. (La pl.) Gen de insecte tropicale care seamănă cu furnica, trăiesc în colonii (Reticulitermes) și sunt foarte dăunătoare, atacând mai ales lemnul; (și la sg.) insectă care face parte din acest gen. – Din fr. termite.

termi sf [At: CARAGIALE, O. VII, 232 / V: (înv) ~mit sm / Pl: ~te / E: fr termite, ger Termite] 1 (Lpl) Ordin de insecte tropicale dăunătoare, de dimensiuni mici, incolore și oarbe, care trăiesc în mușuroaie construite pe sol sau în copaci Si: furnică (1). 2 Insectă din ordinul termitelor (1) Si: furnică (2).

TERMITĂ, termite, s. f. (La pl.) Gen de insecte tropicale care seamănă cu furnica, trăiesc în colonii (Reticulitermes) și sunt foarte dăunătoare, atacând mai ales lemnul; (și la sg.) insectă care face parte din acest gen. – Din fr. termite.

TERMITĂ, termite, s. f. Insectă tropicală (una din speciile ei găsindu-se și la noi în țară) care seamănă cu furnica, trăiește în colonii ca și aceasta și este foarte dăunătoare (Reticulitermes lucifugus). Vai de orașul în care au apucat să se-ncuibe termitele! CARAGIALE, O. VII 232.

TERMI s.f. Insectă tropicală din ordinul nevropterelor, din familia furnicii, care trăiește în colonii și este foarte stricătoare. [< fr. termite].

TERMITĂ ~e f. 1) la pl. Ordin de insecte tropicale dăunătoare, de dimensiuni mici, incolore și oarbe, care trăiesc în mușuroaie mari, construite pe sol sau în copaci. 2) Insectă din acest ordin. /<fr. termite

TERMITE s. f. pl. ordin de insecte tropicale de dimensiuni mici, asemănătoare furnicii, care trăiesc în mușuroaie. (< fr. termites)

*termít m. și termítă f., pl. e (fr. termite [m.]. d. lat. tarmes, tármitis, car, larvă din lemn). Un fel de furnică albă dustrugătoare care trăĭește pin țările calde. – Termițiĭ evită lumina și lucrează maĭ ales în lemn saŭ în pămînt. Eĭ îs insecte inferioare furnicilor și albinelor, avînd metamorfozele mult maĭ simple: larvele abea ĭeșite din oŭ, seamănă mult cu părințiĭ. Eĭ se împart în: lucrătorĭ (de amîndoŭă sexele), marĭ de vre-o 12 milimetri; soldațĭ, marĭ de vre-o 2 centimetri; bărbațĭ (unu într’o colonie), ceva maĭ marĭ de cît soldațiĭ și înaripațĭ în tinereță timp de cîte-va ore; regine (una într’o colonie), înaripată și ĭa puțin timp. După ce lucrătoriĭ clădesc cîte-va camere de locuit, regele și regina rămîn închișĭ pe vĭață într’o cameră mare centrală cu multe ușĭ, dar așa de strîmte, în cît regina nu maĭ poate trece pin ele după fecundare, că se deformează de tot: capu și peptu rămîn micĭ, ĭar pîntecele ajunge cît un castravecĭor. – Moșoroĭu lor e o movilă înaltă de 5-6 metri, făcută din pămînt și din saliva lor, cu multe turnurĭ și turnulețe, cu sute și miĭ de camere și coridoare, și așa de rezistentă, în cît de multe orĭ vre-un bivol sălbatic care face paza turmeĭ luĭ stă deasupra eĭ. – Indigeniĭ fără haĭne și încălțăminte se tem grozav de mușcăturile termiților soldațĭ. – Moșoroaĭele lor roĭesc: înainte de sezonu ploilor, ĭese milioane de larve înaripate. După cîteva ore, aripile li se veștezesc și toate cad la pămînt, pradă animalelor și maĭ ales indigenilor, care le mănîncă. Cîte scapă, îs escortate de lucrătorĭ și soldațĭ, care le clădesc camere și fac începutu unuĭ noŭ moșoroĭ.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

termi (insectă) s. f., g.-d. art. termitei; pl. termite

termi (insectă) s. f., g.-d. art. termitei; pl. termite

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

TERMI s. (ENTOM.; Isoptera) furnică albă.

TERMI s. (ENTOM.; Isoptera) furnică albă.

Intrare: termită
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • termi
  • termita
plural
  • termite
  • termitele
genitiv-dativ singular
  • termite
  • termitei
plural
  • termite
  • termitelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

termi, termitesubstantiv feminin

  • 1. (la) plural Gen de insecte tropicale care seamănă cu furnica, trăiesc în colonii (Reticulitermes) și sunt foarte dăunătoare, atacând mai ales lemnul. DEX '09 MDN '00
    • 1.1. (la) singular Insectă care face parte din acest gen. DEX '09 DLRLC DN
      • format_quote Vai de orașul în care au apucat să se-ncuibe termitele! CARAGIALE, O. VII 232. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.