10 definiții pentru telemecanică

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

TELEMECANICĂ s. f. Tehnica dirijării mecanismelor de la distanță prin dispozitive electrice, cu sau fără fir.

TELEMECANICĂ s.f. Comanda și controlul funcționării mecanismelor de la distanță cu ajutorul undelor electrice; telecontrol. [Gen. -cii. / cf. fr. télémécanique < gr. tele – departe, mechane – mașină].

TELEMECANICĂ s. f. ramură a tehnicii cuprinzând principiile și metodele de comandă ale funcționării mecanismelor de la distanță. (< fr. télémécanique)

TELEMECANICĂ f. Știință care se ocupă cu studiul dirijării și controlului la distanță a diferitelor procese (tehnice, biologice etc.) prin mijloace de telecomunicație. [G.-D. telemecanicii] /<fr. télémécanique

TELEMECANIC, -Ă, s. f., adj. 1. S. f. Tehnica dirijării mecanismelor de la distanță prin dispozitive electrice, cu sau fără fir. 2. Adj. Care controlează și comandă de la distanță, prin dispozitive electrice, funcționarea mecanismelor. – Din fr. télémecanique.

telemecanic, ~ă [At: ENC. TEHN. I, 160 / Pl: ~ici, ~ice / E: fr télémécanique] 1 sf Ramură a tehnicii2 care se ocupă cu studiul și cu efectuarea transmiterii la distanță a unei acțiuni mecanice. 2 a Care controlează și comandă de la distanță, prin dispozitive electrice, funcționarea mecanismelor. 3 a Referitor la telemecanică (1).

TELEMECANIC, -Ă, s. f., adj. 1. S. f. Tehnica dirijării mecanismelor de la distanță prin dispozitive electrice, cu sau fără fir. 2. Adj. Care controlează și comandă de la distanță, prin dispozitive electrice, funcționarea mecanismelor. – Din fr. télémécanique.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

telemecanică s. f., g.-d. art. telemecanicii

telemecanică s. f., g.-d. art. telemecanicii

telemecanică s. f., g.-d. art. telemecanicii

Intrare: telemecanică
substantiv feminin (F46)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • telemecanică
  • telemecanica
plural
genitiv-dativ singular
  • telemecanici
  • telemecanicii
plural
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

telemecanicăsubstantiv feminin

  • 1. Tehnica dirijării mecanismelor de la distanță prin dispozitive electrice, cu sau fără fir. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: telecontrol
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.