15 definiții pentru suedez (adj.)


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SUEDÉZ, -Ă, suedezi, -e, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Persoană care face parte din populația Suediei sau este originară de acolo. 2. Adj. Care aparține Suediei sau suedezilor (1), privitor la Suedia ori la suedezi. ♦ (Substantivat, f.) Limbă germanică vorbită de suedezi. ♦ Gimnastică suedeză = sistem de exerciții fizice care constă din diferite mișcări ale corpului, pentru dezvoltarea musculaturii și agilității. [Pr.: su-e-] – Suedia (n. pr.) + suf. -ez.

suedez, ~ă [At: ASACHI, L. 721/4 / V: (înv) sve~ / P: su-e~ / Pl: ~i, ~e / E: Suedia (np) + -ez] 1-2 smf Persoană care face parte din populația de bază a Suediei sau care este originară de acolo Si: (rar) suedian (1), (înv) svez (1), șved (1). 3 sm (Lpl) Popor, națiune care locuiește în Suedia Si: (rar) suedian (2), (înv) svez (2), șved (2). 4-5 a Care aparține Suediei sau suedezilor (1) Si: (rar) suedian (3) (înv) svez (3), șved (3). 6-7 a Privitor la Suedia sau la suedezi Si: (rar) suedian (4), (înv) svez (4), șved (4). 8 a Originar din Suedia Si: (rar) suedian (5), (înv) svez (5), șved (5). 9 a Ca al suedezilor Si: (rar) suedian (6), (înv) svez (6), șved (6). 10 sf Limbă germanică vorbită de suedezi (1). 11 a (Îs) Gimnastică ~ Complex de exerciții fizice care constă din diferite mișcări ale corpului, pentru dezvoltarea musculaturii și a agilității.

SUEDÉZ, -Ă, suedezi, -e, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Persoană care face parte din populația de bază a Suediei sau care este originară de acolo. 2. Adj. Care aparține Suediei sau populației ei, privitor la Suedia sau la populația ei. ♦ (Substantivat, f.) Limbă germanică vorbită de suedezi. ♦ Gimnastică suedeză = sistem de exerciții fizice care constă din diferite mișcări ale corpului, pentru dezvoltarea musculaturii și a agilității. [Pr.: su-e-] – Suedia (n. pr.) + suf. -ez.

SUEDÉZ1, -Ă, suedezi, -e, adj. Care aparține Suediei sau populației ei, privitor la Suedia sau la populația ei. S-a întîmplat... să fie anunțată o vizită a unor gazetari elvețieni, olandezi, danezi, spanioli, suedezi. C. PETRESCU, Î. II 66. ♦ (Substantivat, f.) Limba vorbită de suedezi. Vorbește suedeza.Gimnastică suedeză = sistem de exerciții fizice constînd din diferite mișcări ale corpului, pentru dezvoltarea musculaturii și a agilității.

SUEDÉZ, -Ă adj., s. m. f. (locuitor) din Suedia. ♦ gimnastică ~ă = metodă de educație fizică bazată pe repetarea mișcărilor simple destinate a activa mușchii corpului. ◊ (s. f.) limbă germanică vorbită de suedezi. (< fr. suédois)

SUEDÉZ2 ~ă (~i, ~e) Care aparține Suediei sau populației ei; din Suedia. /Suedia n. pr. + suf. ~ez

suedez a. ce ține de Suedia. ║ m. locuitor de acolo.

*suedéz, -ă s. Locuitor din Suedia. Adj. Limba suedeză.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

suedéz (su-e-) adj. m., s. m., pl. suedézi; adj. f., s. f. suedéză, pl. suedéze

suedéz s. m., adj. m. (sil. su-e-), pl. suedézi; f. sg. suedéză, g.-d. art. suedézei, pl. suedéze

suedéză (limbă) (su-e-) s. f., g.-d. art. suedézei

suedéză (limba) s. f. (sil. su-e-), g.-d. art. suedézei


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

SUEDÉZ s., adj. 1. s. (înv.) svez, șved. 2. adj. (înv.) șved, șvezesc.

SUEDEZ s., adj. 1. s. (înv.) svez, șved. 2. adj. (înv.) șved, șvezesc.


Dicționare specializate

Aceste definiții explică de obicei numai înțelesuri specializate ale cuvintelor.

SUEDÉZĂ s. f. (< Suedia + suf. -ez): limbă germanică din grupul de nord, devenită independentă în epoca vikingilor, ca urmare a dezmembrării popoarelor nordice. Există trei etape în dezvoltarea acestei limbi: vechea suedeză (care ține până la începutul secolului al XIV-lea), în care sunt scrise cele mai vechi texte (inscripții runice din secolele IX-X); suedeza medie (secolele XIV-XV), în care apar primele documente scrise cu alfabet latin (reprezentate prin texte de legi din secolul al XIV-lea, transmise anterior pe cale orală, cu o limbă apropiată de cea vorbită), în care se scriu opere cu conținut foarte variat (cărți religioase, legende, romane cavalerești, cărți de medicină, de astronomie etc.), se fac multe traduceri și împrumuturi de cuvinte din limbile clasice (latină, greacă). Limba scrisă suedeză din această perioadă a fost puternic influențată de latină, atât în construcțiile sintactice, cât și în cele stilistice; suedeza modernă (de la începutul secolului al XVI-lea până azi), pe baza căreia a fost creată o limbă literară națională. După câștigarea independenței de stat, a fost introdus tiparul și s-a tradus biblia în limba suedeză, au apărut lucrări cu caracter religios (mai ales în secolul al XVI-lea), o literatură bogată și variată, primele dicționare și gramatici (în secolul al XVI-lea). Au continuat împrumuturile de termeni din alte limbi (în perioada Reformei, din germană, iar în perioada Renașterii, din latină și greacă). În secolul al XVIII-lea, s-a exercitat puternic influența franceză asupra s., determinând-o să împrumute o serie de termeni (franceza era atunci limba diplomației și a societății culte). În secolul al XIX-lea, s-a manifestat o reacție împotriva împrumuturilor străine. Cu toate acestea, în s. au intrat atunci multe cuvinte din daneză și norvegiană. S. seamănă foarte mult cu daneza și norvegiana, fapt care ușurează enorm înțelegerea dintre vorbitorii acestor trei limbi germanice (caz unic în lume). Nu există granițe dialectale precise pe tot teritoriul scandinav, cele trei limbi formând o unitate lingvistică, în ciuda diferențelor dintre ele.

Intrare: suedez (adj.)
suedez1 (adj.) adjectiv
 • silabație: su-e-dez
adjectiv (A1)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • suedez
 • suedezul
 • suedezu‑
 • suede
 • suedeza
plural
 • suedezi
 • suedezii
 • suedeze
 • suedezele
genitiv-dativ singular
 • suedez
 • suedezului
 • suedeze
 • suedezei
plural
 • suedezi
 • suedezilor
 • suedeze
 • suedezelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

suedez (adj.)

 • 1. Care aparține Suediei sau suedezilor, privitor la Suedia ori la suedezi.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC MDN '00 sinonime: șved (adj.) șvezesc un exemplu
  exemple
  • S-a întîmplat... să fie anunțată o vizită a unor gazetari elvețieni, olandezi, danezi, spanioli, suedezi. C. PETRESCU, Î. II 66.
   surse: DLRLC
  • 1.1. (și) substantivat feminin (numai) singular Limbă germanică vorbită de suedezi.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC MDN '00 un exemplu
   exemple
   • Vorbește suedeza.
    surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC MDN '00
  • 1.2. Gimnastică suedeză = sistem de exerciții fizice care constă din diferite mișcări ale corpului, pentru dezvoltarea musculaturii și a agilității.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC MDN '00

etimologie: