13 definiții pentru stupă (câlți)

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

STU1, stupe, s. f. (Pop.) Nume dat firelor de cânepă rămase între dinții daracului după scoaterea fuiorului. ♦ Câlți de cânepă sau de bumbac cu care se curăță uneltele, mașinile etc. ♦ Dop de câlți, de cârpe sau de hârtie care se pune în pușcă sau în cartuș deasupra pulberii ori alicelor; furtuială. – Lat. stuppa.

stu1 sf [At: ANON. CAR. / Pl: ~pe, (înv) ~pi / E: ml stuppa] 1 (Pop) Rest de lână, de in sau de cânepă, mai ales de calitate inferioară, rezultat la dărăcit sau la pieptănat. 2 (Pex) Câlți (de cânepă) Si: brebeni, zgrebeni. 3 (Spc) Câlți de cânepă sau de bumbac cu care se curăță uneltele, mașinile etc. 4 (Spc) Dop de câlți, de cârpe sau de hârtie care se pune în pușcă sau în cartuș deasupra pulberii ori alicelor Si: (înv) fuituială (2). 5 (Spc) Câlți de cânepă gudronați.

STU1 s. f. Nume dat firelor de cânepă rămase între dinții daracului după scoaterea fuiorului. ♦ Câlți de cânepă sau de bumbac cu care se curăță uneltele, mașinile etc. ♦ Dop de câlți, de cârpe sau de hârtie care se pune în pușcă sau în cartuș deasupra pulberii ori alicelor; fuituială. – Lat. stuppa.

STU s. f. (Cu sens colectiv) Nume dat firelor de cînepă rămase între dinții daracului după scoaterea fuiorului. ♦ Șomoiog de cînepă ori de bumbac cu care se curăță mașinile, uneltele etc. ♦ Dop de cîlți sau de hîrtie care se pune în pușcă sau în cartuș deasupra pulberei; fultuială.

STU f. 1) Cânepă rămasă între dinții daracului după scoaterea fuiorului; câlți. 2) Dop de câlți sau de hârtie care se bagă în armă sau în cartuș deasupra alicelor. 3) Pămătuf de câlți folosit pentru șters (unelte, mașini etc.). /<lat. stuppa

stupă f. Tr. 1. câlți; 2. Banat: calitate mai bună de cânepă. [Lat. STUPA].

stúpă f., pl. e (lat. stŭppa [d. vgr. stýppe, stýpe], cîlț; it. stoppa, pv. sp. pg. estopa, fr étoupe. V. stupilă, stop, astup). Ban. Cîlt de cînepă de calitatea cea maĭ bună.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

stu (pop.) s. f., g.-d. art. stupei; pl. stupe

stu (pop.) s. f., g.-d. art. stupei; pl. stupe

stu (câlți, monument indian) s. f., g.-d. art. stupei; pl. stupe

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

stupă (-pe), s. f. – Cîlți, canură. Lat. stuppa (Pușcariu 1663; Philippide, II, 655; REW 8332), cf. it. stoppa, prov., cat., sp., port. estopa, fr. étoupe, alb. stupë.

Intrare: stupă (câlți)
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • stu
  • stupa
plural
  • stupe
  • stupele
genitiv-dativ singular
  • stupe
  • stupei
plural
  • stupe
  • stupelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

stu, stupesubstantiv feminin

  • 1. Nume dat firelor de cânepă rămase între dinții daracului după scoaterea fuiorului. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • 1.1. Câlți de cânepă sau de bumbac cu care se curăță uneltele, mașinile etc. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • 1.2. Dop de câlți, de cârpe sau de hârtie care se pune în pușcă sau în cartuș deasupra pulberii ori alicelor. DEX '09 DLRLC
      sinonime: fuituială
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.