11 definiții pentru spot

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SPOT, spoturi, s. n. 1. (Fiz.) Urmă luminoasă lăsată pe o scară gradată sau pe un ecran de o rază de lumină reflectată pe oglinda unui instrument de măsură, care servește ca indicator. ♦ Fascicul concentrat de lumină folosit pentru luminarea scenei sau a unui actor; proiector care produce acest fascicul. 2. Scurt anunț sau reclamă comercială prezentată la radio și televiziune. – Din fr. spot.

SPOT, spoturi, s. n. 1. (Fiz.) Urmă luminoasă lăsată pe o scară gradată sau pe un ecran de o rază de lumină reflectată pe oglinda unui instrument de măsură, care servește ca indicator. ♦ Fascicul concentrat de lumină folosit pentru luminarea scenei sau a unui actor; proiector care produce acest fascicul. 2. Scurt anunț sau reclamă comercială prezentată la radio și televiziune. – Din fr. spot.

spot sn [At: SANIELEVICI, R. 208 / Pl: ~uri / E: eg spot] 1 (Fiz) Urmă luminoasă lăsată pe o scară gradată sau pe un ecran de o rază luminoasă reflectată pe oglinda unui instrument de măsură, care servește ca indicator. 2 Fascicul concentrat de lumină pentru luminarea scenei sau a unui actor. 3 (Pex) Proiector care produce spotul (2). 4 (Șîs ~ publicitar) Scurt anunț sau reclamă comercială prezentată la radio și la televiziune.

SPOT, spoturi, s. n. Urmă luminoasă lăsată pe o scară gradată sau pe un ecran de către o rază de lumină reflectată pe oglinda unui instrument de măsură.

SPOT s.n. Pată luminoasă produsă pe o scară gradată sau pe un ecran de către o rază de lumină reflectată pe oglinda unui instrument de măsură. ♦ (Teatru) Fascicul luminos concentrat, invariabil; proiector care produce acest fascicul. [< fr., engl. spot].

SPOT s. n. 1. Pată luminoasă produsă pe o scară gradată sau pe un ecran de către o rază de lumină reflectată pe oglinda unui instrument de măsură. 2. (Teatru) Fascicul luminos concentrat, invariabil; proiector care produce acest fascicul. 3. Scurt anunț publicitar, la radio sau la televiziune. 4. (Fin.) Operație de plată imediată (la vedere). (cf. fr. spot)

spot s. n.1. Scurt anunț, la radio sau la televiziune, folosit în special pentru reclame comerciale ◊ „S-a calculat că săptămânal, în medie, un copil urmărește nu mai puțin de 55 de «spoturi» (mici filme publicitare care îndeamnă pe cei mici să cumpere dulciuri, jucării etc.).” Sc. 26 I 79 p. 5; v. și 3 VIII 80 p. 2, R.lit. 1 VIII 85 p. 23. ♦ 2. Fascicul de lumină pentru luminarea scenei sau a unui actor ◊ „Filmul [...] este o mică răzmeriță împotriva realității de pe platou, cu tot ceea ce presupune ea: fotogenie, glanț, spilcuială, spot, glamour.” R.l. 3 VIII 80 p. 2 (din engl. spot; cf. fr. spot; DPN 1960, DMN 1968; DMC 1972, DPN 1979; CD; DN, DEX, DN3 – alt sens, DEX-S)

SPOT ~uri n. 1) fiz. Pată luminoasă produsă de o scară gradată a unui instrument de măsură, care înlocuiește acul indicator. 2) (în teatre) Fascicul de lumină proiectat spre scenă sau spre un actor. 3) Instalație pentru proiectarea unor asemenea fascicule. 4) Scurt anunț, reclamă publică, la radio sau la televiziune. /<fr. spot

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

SPOT (< fr., engl.) s. n. 1. (FIZ.) Mică pată luminoasă care înlocuiește acul indicator și care se formează pe scara gradată a unui instrument de măsură prin reflectarea unei raze de lumină către o oglindă solidară cu echipajul mobil al insturmentului. ♦ Punct luminos produs pe ecranul unui cinescop în locul unde cade fasciculul de electroni emiși de catod. 2. (În teatru) Fascicul luminos concentrat, invariabil; exista s. de urmărire (a interpretului) și s. fix. ♦ Proiector care produce acest fascicul. 3. Scurt anunț publicitar sau reclamă comercială prezentată la radio sau la televiziune.

Intrare: spot
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • spot
  • spotul
  • spotu‑
plural
  • spoturi
  • spoturile
genitiv-dativ singular
  • spot
  • spotului
plural
  • spoturi
  • spoturilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

spot, spoturisubstantiv neutru

  • 1. fizică Urmă luminoasă lăsată pe o scară gradată sau pe un ecran de o rază de lumină reflectată pe oglinda unui instrument de măsură, care servește ca indicator. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • 1.1. Fascicul concentrat de lumină folosit pentru luminarea scenei sau a unui actor; proiector care produce acest fascicul. DEX '09 DEX '98 DN
  • 2. Scurt anunț sau reclamă comercială prezentată la radio și televiziune. DEX '09 DEX '98 MDN '00
  • 3. finanțe Operație de plată imediată (la vedere). MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.